24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι Κούρδοι θα κρίνουν την τύχη του Ερντογάν στις εκλογές

Ειδήσεις Ελλάδα

Δύο εβδομάδες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές την τελευταία 20ετία στην Τουρκία, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γείτων θα αλλάξει σελίδα. Ο αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αισθάνεται να μεγαλώνουν τα φτερά του: Μετά τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν να προηγείται σταθερά, ήρθε και το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα HDP να καλέσει τους Κούρδους  να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. «Σε αυτές τις ιστορικές εκλογές, καλούμε τους λαούς της Τουρκίας να ψηφίσουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε σε δήλωσή της η συμμαχία Εργασίας και Ελευθερίας στην οποία κυριαρχεί το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), η τρίτη μεγαλύτερη  πολιτική δύναμη στη Βουλή.

Το HDP, ο υποψήφιος του οποίου για την προεδρία το 2018 τερμάτισε τρίτος με 8,4% των ψήφων, δεν αποκλείεται να καθορίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Όσο και αν το HDP κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK),το κόμμα εκφράζει την πλειονότητα των Κούρδων, που αποτελούν το 20% του Τουρκικού πληθυσμού. Ο πρώην ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2016, κατηγορούμενος από τον Ερντογάν για «τρομοκρατική προπαγάνδα». Και ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί ότι θα τον απελευθερώσει. Όπως και τον φιλάνθρωπο επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά.

Να βγει η χώρα από το σκοτάδι

Το HDP είχε ήδη δώσει σιωπηρή υποστήριξη στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στα τέλη Μαρτίου, ανακοινώνοντας ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο πρόεδρο. «Οι στόχοι μας συμπίπτουν.  Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον Κιλιτσντάρογλου», επιβεβαίωσε επίσης ο συμπρόεδρος του HDP, Μιθάτ Σανκάρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την στην εφημερίδα Sözcü. Στόχος του HDP είναι να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, δήλωσε ο Μιθάτ Σανκάρ. «Για να βγάλουμε τη χώρα από αυτό το σκοτάδι, πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την κυριαρχία ενός ανθρώπου», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν , που αντιμετωπίζει και προβλήματα υγείας, βλέπει μάλλον με πανικό ότι «χαλάει η μηχανή» του.Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, αφού κατέλαβε όλους τους αρμούς της εξουσίας  και μεταμόρφωσε την Τουρκία σε ένα όλο και πιο αυταρχικό κράτος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει την εντύπωση ότι δεν ελέγχει πλέον πλήρως το παιχνίδι.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του περασμένου Φεβρουαρίου, που ισοπέδωσαν ολόκληρες πόλεις και σκότωσαν τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους, επηρέασαν εκατομμύρια άλλους. Μια ανείπωτη καταστροφή, που έδειξε ότι ο «Σουλτάνος» έχει αφήσει την Τουρκία «γυμνή» και μέσα στη διαφθορά και το χάος. Λες και κάτω από τα ερείπια των μικρών πόλεων στο Γκαζιαντέπ, η πλειοψηφία των Τούρκων ψηφοφόρων ανακάλυψε ξανά την πραγματική φύση της δύναμης που τους κατευθύνει.

Οι Κούρδοι υποφέρουν περισσότερο

Ακόμη περισσότεροι άνθρωποι στις κουρδικές περιοχές της χώρας έχουν θυμώσει με τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP, μετά τους σεισμούς. Τον κατηγορούν για κατάργηση κάθε ελέγχου στους οικοδομικούς κανονισμούς. Και  ότι στο παρελθόν είχε φροντίσει ώστε οι απατεώνες κατασκευαστές των κτιρίων να ξεφύγουν, ατιμώρητοι.

Αλλά ακόμη και πριν από τον σεισμό, ο Ερντογάν είχε χάσει την υποστήριξη από την κουρδική μειονότητα λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αριστερή  Κούρδισσα πολιτικός Μενεξέ Κιζίλντερε πιστεύει ότι αυτό θα αποτυπωθεί στα εκλογικά αποτελέσματα. «Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, και οι περισσότεροι από τους ανθρώπους στις κουρδικές περιοχές είναι φτωχοί και έχουν πληγεί σκληρά. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι που αποφασίζει την αλλαγή», λέει.

Κατά την άποψή της, οι Κούρδοι υποφέρουν ιδιαίτερα από τις πολιτικές του Ερντογάν. Το γεγονός και μόνο ότι η γλώσσα τους δεν αναγνωρίζεται δημιουργεί πολλά προβλήματα: «Οι περισσότεροι Κούρδοι δεν μιλούν τουρκικά, ειδικά οι γυναίκες. Εάν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο ή στις αρχές, χρειάζονται μεταφραστές».

Η κουρδική μειονότητα στην Τουρκία έχει παραμεληθεί από την ίδρυση της δημοκρατίας. Οι Κούρδοι δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις όταν μιλούν τη δική τους γλώσσα. «Η κυβέρνηση Ερντογάν τροφοδοτεί αυτούς τους ισχυρισμούς», λέει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ,σε βίντεο στο Διαδίκτυο: «Όποτε ο Ερντογάν συνειδητοποιεί ότι μπορεί να χάσει τις εκλογές, χαρακτηρίζει τους Κούρδους και τους συμπεριφέρεται σαν τρομοκράτες. Είναι πραγματικά ντροπή. Κάθε μέρα εκατομμύρια Κούρδοι αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες – και αυτό πρέπει να σταματήσει!»

Ο Κεμάλ έσπασε τα ταμπού

Θα μπορούσε δύσκολα κανείς να φανταστεί την αντιπολίτευση και τους Κούρδους να συσπειρώνονται πίσω από τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ενός πολιτικού με το προφίλ ενός άχρωμου δημοσίου υπαλλήλου, που δεν θέλει να μοιραστεί τα φώτα της δημοσιότητας και δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε έναν Ερντογάν.

Ωστόσο, ο Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από ένα ευρύ φάσμα ετερογενών κινημάτων, αυτός ο πρώην εφοριακός αισθάνεται τα φτερά του να δυναμώνουν. Αναγνωρίζοντας δημόσια και αθόρυβα, την αλεβιτική του ταυτότητα, έσπασε ένα ταμπού. Οι εκκλήσεις του προς τους νέους, που σε όλη τους τη ζωή γνώριζαν μόνο έναν αφέντη για τη χώρα τους, είναι αληθινές. «Η Τουρκία έχει τα μέσα να γυρίσει σελίδα, να γίνει διαφορετική».

Αναμφίβολα, είναι για πολλούς δύσκολο να φανταστούν έναν ηττημένο Ερντογάν που αγωνίζεται να προσκολληθεί στην εξουσία ,με κάθε μέσο. Για έναν άνθρωπο που ταύτιζε και ταυτίζει συνεχώς τη μοίρα του με αυτή της χώρας του, τίποτα δεν φαίνεται να αποκλείεται a priori.Ακόμη και ο εμφύλιος, αν ηττηθεί σε δύο εβδομάδες…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό