14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι κοριοί εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη και έφτασαν στην Ελλάδα: Τι φοβούνται οι ειδικοί (s)

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πιθανότητα να συναντήσετε κοριούς είναι μεγαλύτερη σε μέρη όπου οι παροδικοί πληθυσμοί έρχονται και φεύγουν συχνά, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή καταφύγια αστέγων.

Οι κοριοί, αυτά τα μικροσκοπικά έντομα, έχουν γίνει εφιάλτες για πολλούς ανθρώπους λόγω της ικανότητάς τους να εισβάλλουν σε διάφορους χώρους. Ενώ τα τσιμπήματα των κοριών συνήθως υποχωρούν μόνα τους σε μια ή δύο εβδομάδες, αυτά τα παράσιτα μπορεί να προκαλέσουν διάφορα ζητήματα.

Τι είναι οι κοριοί;

Οι κοριοί έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου μήλου, γεγονός που τους καθιστά αρκετά μικρούς και δυσδιάκριτους. Είναι γνωστοί για τον κοκκινωπό-καφέ χρωματισμό τους και δεν έχουν φτερά. Αυτά τα νυκτόβια πλάσματα κρύβονται στις ρωγμές και τις σχισμές διαφόρων αντικειμένων γύρω από ένα κρεβάτι, όπως ελατήρια, ακόμη και αποσκευές. Τη νύχτα, βγαίνουν για να τραφούν από τον αγαπημένο τους ξενιστή: τον άνθρωπο.

Η πιθανότητα να συναντήσετε κοριούς είναι μεγαλύτερη σε μέρη όπου οι παροδικοί πληθυσμοί έρχονται και φεύγουν συχνά, όπως ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή καταφύγια αστέγων. Οι κοριοί μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε ρούχα, αποσκευές ή άλλα αντικείμενα, να μπουν στα σπίτια και να προκαλέσουν μολύνσεις.

Συμπτώματα

Τα τσιμπήματα κοριών παρουσιάζονται συνήθως ως φλεγμονώδη σημεία. Είναι γνωστό ότι προκαλούν αρκετή φαγούρα και μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια και τα πόδια.

Δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στα τσιμπήματα των κοριών. Ορισμένα άτομα μπορεί να μην έχουν καθόλου αντίδραση, ενώ άλλα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Ιατρική φροντίδα

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργική αντίδραση ή ότι εμφανίζετε σοβαρές δερματικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κοριών, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για επαγγελματική θεραπεία. Ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση, οι σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρές.

Πού κρύβονται οι κοριοί

Οι κοριοί είναι γνωστό ότι προσβάλλουν περιοχές κοντά στα σημεία όπου κοιμούνται οι άνθρωποι. Αυτό περιλαμβάνει τα κλινοσκεπάσματα, τα στρώματα, τα ελατήρια και τα αντικείμενα κοντά στο κρεβάτι. Ωστόσο, δεν περιορίζονται σε αυτές τις τοποθεσίες. Αυτά τα πανούργα παράσιτα μπορούν επίσης να κρυφτούν κάτω από χαλιά.

Πρόληψη της προσβολής από κοριούς

Η πρόληψη των προσβολών από κοριούς είναι απαραίτητη, καθώς είναι δύσκολο να εξαλειφθούν όταν εγκατασταθούν. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να κρατήσετε αυτούς τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά:

Φορώντας πιτζάμες που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο δέρμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των δαγκωμάτων, καθώς οι κοριοί συνήθως δεν σκάβουν κάτω από τα ρούχα.Όταν αποκτάτε μεταχειρισμένα κλινοσκεπάσματα, στρώματα ή επικαλυμμένα έπιπλα, εξετάζετε προσεκτικά τα αντικείμενα αυτά πριν τα φέρετε στο σπίτι σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι απαλλαγμένα από κοριούς.Όταν μένετε σε ξενοδοχεία, ελέγχετε τις ραφές των στρωμάτων για περιττώματα κοριών και αποφεύγετε να τοποθετείτε τις αποσκευές σας στο πάτωμα.Η ξαφνική έξαρση στο Παρίσι

Η ξαφνική αύξηση των συζητήσεων σχετικά με τους κοριούς στο Παρίσι προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, με τους ταξιδιώτες και τους ντόπιους να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πιθανότητα αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα να κάνουν «ωτοστόπ» και να φτάσουν και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Είναι συναρπαστικό το πώς μερικά βίντεο με μαρτυρίες ανθρώπων μπορούν να προκαλέσουν τόσο φόβο όσο και επαγρύπνηση.

@screenshothq Replying to @Vinicius France has now even been forced to shut seven schools over growing concerns over an infestation of bedbugs 😳 When will it stop? #bedbugs #paris #insects #london ##bedbuginfestation #bedbugsbite #bedbugstreatment ♬ Suspense, horror, piano and music box – takaya

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές πλατφόρμες ενισχύουν αυτού του είδους τις ιστορίες, διαδίδοντας γρήγορα πληροφορίες και μερικές φορές παραπληροφόρηση. Ο φόβος για τους κοριούς φαίνεται να έχει κλιμακωθεί σε σημείο που οι άνθρωποι σκέφτονται να ακυρώσουν τα ταξίδια τους και να αλλάξουν ακόμη και τις καθημερινές τους συνήθειες.

@michelle_et_elles Will be standing now on #fyp ♬ Otra Vez – ProdMarvin

Ωστόσο, αν εξετάσουμε τα διαθέσιμα δεδομένα, η κατάσταση μπορεί να μην είναι τόσο άσχημη όσο φαίνεται. Οι πληροφορίες από τον γαλλικό εθνικό οργανισμό υγείας Anses δείχνουν ότι ο επιπολασμός των κοριών στη Γαλλία δεν έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το ποσοστό μόλυνσης 11% που αναφέρθηκε μεταξύ 2017 και 2022, αν και εξακολουθεί να είναι ένα ανησυχητικό ποσοστό, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοριοί αποτελούν πρόκληση εδώ και δεκαετίες και η παρουσία τους δεν έχει αυξηθεί δραματικά στην Ευρώπη.

@guardian Tag a friend who’s scared of bedbugs and needs these tips ☝️#BedBugs #Bugs #London #Paris ♬ Nature documentary and experimental landscape loop(1016642) – shuto music lab@insects4fun Learn all about Bed bugs and how to kill them! #fyp #insect #bug ♬ Warm Nights – LAKEY INSPIREDΚρούσματα και στο Λονδίνο

Τον τελευταίο μήνα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παρατηρήσει μια αύξηση των αναφορών για κοριούς, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κατακλύζονται από φωτογραφίες και βίντεο αυτών των αιμοβόρων εντόμων.

Ερευνητές της Merlin Environmental ανέλυσαν δεδομένα αναζήτησης στο Google για να προσδιορίσουν την έκταση του προβλήματος των κοριών σε διάφορα μέρη της χώρας σε σχέση με τα πληθυσμιακά τους μεγέθη. Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι μεταξύ των 20 μεγαλύτερων πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου, τέσσερις χαρακτηρίστηκαν ως πόλεις με «πολύ υψηλή προσβολή» και το Λονδίνο διεκδίκησε τον τίτλο της «πρωτεύουσας των κοριών» της Βρετανίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα που παλεύουν με υψηλές μολύνσεις από κοριούς. Το ζήτημα αυτό έχει εξαπλωθεί πέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Η κατάσταση έχει γίνει τόσο ανησυχητική που ο Sadiq Khan, ο δήμαρχος του Λονδίνου, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρχουν κοριοί στο μετρό του Λονδίνου. Ο ίδιος έχει έρθει σε επαφή με αξιωματούχους στο Παρίσι, όπου η πόλη παλεύει με σημαντική προσβολή από κοριούς. Έχουν κυκλοφορήσει ακόμη και viral βίντεο, που δείχνουν κοριούς να σέρνονται πάνω σε επιβάτες στη γραμμή Victoria του Λονδίνου, ενώ παρόμοιες αναφορές έχουν έρθει και από τα λεωφορεία του Μάντσεστερ.

Συναγερμός και στην Ελλάδα: Έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική

Αμέσως μετά τη Γαλλία και την Αγγλία, οι κοριοί φαίνεται να έφτασαν και στην Ελλάδα, καθώς πτέρυγα γνωστού ξενοδοχείου έκλεισε στην Αττική για απεντόμωση, μετά την εμφάνιση τους.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο Open δήλωσε τα εξής:

«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό».

Ακόμη πρόσθεσε «Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο, εάν έχει τέτοιο πρόβλημα και έχουν εισχωρήσει στα στρώματα, το κόστος να αλλάξεις στρώμα σε κάθε δωμάτιο είναι υψηλό».

Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Συνδέσεις”.

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν “γάζωμα”” εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

Επιμέλεια: Νίκος Ταλιαδούρος και Κώστας Μιχαήλ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό