23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι Κινέζοι θύματα της ίδιας της επιτυχίας τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κινεζική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της, ιδίως στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων.

Αντιμέτωπη με την αντίδραση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι και οι δύο βασικοί ανταγωνιστές στην αγορά αυτοκινήτου, η Κίνα έχει αντιμετωπίσει μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της ταχείας επέκτασης της βιομηχανίας της.

Σε απάντηση αυτών των προσπαθειών να επιβραδύνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κίνας, η κυβέρνηση της χώρας έχει ανακοινώσει αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων εξαγωγής συγκεκριμένων υλικών ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως αντίποινα σε αυτό που η Κίνα αντιλαμβάνεται ως προστατευτικά μέτρα και εμπορικούς περιορισμούς που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες.

Η κλιμάκωση του πολέμου για τα ηλεκτρικά οχήματα έχει προκαλέσει ανησυχίες όχι μόνο από τους ξένους ανταγωνιστές, αλλά έχει προκαλέσει και εσωτερικές προκλήσεις εντός της κινεζικής βιομηχανίας.

Ο Xin Guobin, υφυπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών, αναγνωρίζει μειωμένη ζήτηση για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από τους διεθνείς καταναλωτές.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα, η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει “ισχυρά μέτρα” για τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων στην χώρα.

Παρά την κορεσμένη εγχώρια αγορά και την εύκολη πρόσβαση σε γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια, δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένες ενέργειες κατά της πίεσης των τιμών στον κλάδο.

Το πρόβλημα εστιάζεται στην πτώση των τιμών η οποία προκαλεί ανησυχίες για την εντατικοποίηση του εγχώριου ανταγωνισμού και μάλιστα αθέμιτου, μεταξύ κινεζικών εταιριών.

Ο Κινέζος υφυπουργός υπογραμμίζει την παρουσία “άτακτης ανταγωνιστικής συμπεριφοράς” σε μια κρίσιμη στιγμή που η βιομηχανία εμπλέκεται σε εμπορικό πόλεμο με τη Δύση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό