23.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι καλύτεροι τρόποι για να βγάλεις το νερό από το αυτί σου (και γιατί «κολλάει» εκεί)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το τρικ με το σεσουάρ μαλλιών και αλλά τεχνάσματα που μπορείς να εφαρμόσεις. 

Σε όλους μας κάποια στιγμή έχει τύχει να έχει μπει νερό στα αυτιά μας – ιδίως μετά από κολύμπι.

Αλλά πώς στο καλό φτάνει εκεί και γιατί δεν μπορεί να βγει με το σταγονόμετρο; Εκτός από ενοχλητικό, το νερό ή ο ιδρώτας στο αυτί μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων επώδυνων λοιμώξεων.

Αλλά η Dr. Christie DeMason, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε στο Live Science: «Κάθε φορά που πηγαίνετε για κολύμπι ή αν βάζετε ακουστικά ή ακόμη και ακουστικά βαρηκοΐας, το υγρό μπορεί να παγιδευτεί στο αυτί σας».

Όταν κολυμπάς ή κάνεις ντους, τα υγρά αυτά συνήθως μπαίνουν και βγαίνουν εύκολα από το αυτί. Αλλά μερικές φορές το νερό μπορεί να φτάσει στο εσωτερικότου αυτιού- και εκεί είναι που μπορεί να κολλήσει. Ο σωλήνας που συνδέει το εξωτερικό του αυτιού με το τύμπανο έχει σχήμα S και το νερό μπορεί να παγιδευτεί πίσω από τις καμπύλες.

Το απλό τέχνασμα με την αναπνοή για να κοιμάσαι πιο εύκολα και ο ύπνος να είναι πιο ποιοτικός

Το νερό μπορεί επίσης να κολλήσει πίσω από το κερί του αυτιού, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του κολλώδους υλικού. Πρώτον, το κερί προστατεύει και ενυδατώνει το δέρμα του ακουστικού πόρου, αποτρέποντας την ξηρότητα και τη φαγούρα στα αυτιά. Δεύτερον, λειτουργεί ως ασπίδα μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του τυμπάνου του αυτιού. Τέλος, η οξύτητά του βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων που θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα μέσα στον ακουστικό πόρο.

Αυτή η οξύτητα συνήθως βοηθά στην πρόληψη των βακτηρίων – αλλά η συσσώρευση νερού μπορεί να μετατρέψει τα αυτιά μας σε αλκαλικά, καθιστώντας ταπιο επιρρεπή σε μόλυνση, λέει η Dr DeMason. Γνωστή ιατρικά ως εξωτερική ωτίτιδα, η κατάσταση επηρεάζει περίπου έναν στους δέκα ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους – και είναι πέντε φορές πιο πιθανό αν κολυμπάς τακτικά. Προκαλεί πρήξιμο και ερυθρότητα στον ακουστικό πόρο, καθώς και φαγούρα, πόνο, εκκρίσεις και ακόμη και κάποια στιγμή προσωρινή απώλεια ακοής.

Σύμφωνα με το NHS, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραμείνουν για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο αν δεν αναζητηθεί θεραπεία. Η παρατεταμένη κατάσταση μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να βελτιωθεί – ακόμη και με σταγόνες για το αυτί. Προκειμένου να την προλάβεις, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζεις μπατονέτες – ή οτιδήποτε άλλο για το θέμα αυτό – στα αυτιά σου.

Τα σημάδια ότι πάσχεις από άγχος υψηλής λειτουργικότητας χωρίς καν να το συνειδητοποιείς

Μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι για να βγάλεις το νερό από το αυτί σου

Με ένα σεσουάρ μαλλιών

Το γνωστό σεσουάρ μαλλιών μπορεί να σε βοηθήσει να βγάλεις το νερό από το εσωτερικό του αυτιού – αλλά βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς χαμηλή θερμοκρασία.

Τράβα τον λοβό του αυτιού

Μπορείς να τραβήξεις απαλά τον λοβό του αυτιού ενώ γέρνεις το κεφάλι προς τον ώμο σου για να τινάξεις το νερό από το αυτί. Αν αυτός ο ελιγμός δεν κάνει τίποτα, δοκίμασε να κουνήσεις το κεφάλι από τη μία πλευρά στην άλλη ενώ βρίσκεσαι στη θέση αυτή.

Ξάπλωσε στο πλάι

Η δύναμη της βαρύτητας μπορεί να κρατάει όλους τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, αλλά μπορεί επίσης να είναι ο καλύτερος φίλος σου όταν πρόκειται για την απομάκρυνση του νερού από το αυτί σου. Απλά δοκίμασε να ξαπλώσεις στο πλάι -με μια πετσέτα γύρω από το κεφάλι σου.

Με ωτοασπίδες

Αν έχεις κολυμπήσει και απλά δεν μπορείς να απαλλαγείς από το παγιδευμένο νερό, ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει ωτοασπίδες. Οι μη συνταγογραφούμενες επιλογές μπορούν επίσης να μαλακώσουν το κερί των αυτιών, βοηθώντας το ενοχλητικό νερό να διαφύγει.

Περισσότερο νερό

Ναι, καλά διάβασες. Η χρήση περισσότερου νερού μπορεί επίσης να είναι η λύση. Απλά πρόσθεσε μερικές σταγόνες στο αυτί ενώ είσαι ξαπλωμένη και μέτρα πέντε δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, όλο αυτό θα πρέπει να βγει, αρκεί να γυρίσεις ανάσκελα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό