25.8 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Οι Ισραηλινοί σκότωσαν τον υπαρχηγό της Χαμάς με χτύπημα στη Βηρυτό

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη έρχεται να πυροδοτήσει νέους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή: Σύμφωνα με το πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, ισραηλινό drone έπληξε γραφείο της Χαμάς, στη Βηρυτό με αποτέλεσμα να υπάρχουν ήδη τρεις νεκροί μεταξύ αυτών και ένα από το πλέον ισχυρά στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz πρόκειται για τον Σάλεχ αλ Αρούρι – υπαρχηγός της Χαμάς, δίπλα στον Χανίγια και επικεφαλής των επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη. Την είδηση της δολοφονίας του Αρούρι, επιβεβαίωσε η Χαμάς. 

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του αλ Αρούρι

Τη δολοφονία του Αλ Αρούρι στη Βηρυτό επιβεβαίωσε πριν από λίγη ώρα η ηγεσία του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε κατά την επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και τις επιχειρήσεις στη Γάζα που το Ισραήλ χτυπά την πρωτεύουσα του Λιβάνου – είχαν προηγηθεί απειλές και «πολεμικές ανακοινώσεις» μεταξύ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και της Χεζμπολάχ που μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί ευθέως και γενικευμένα στη σύρραξη. 

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι μίλησε για «έγκλημα του Ισραήλ που έχει στόχο την επέκταση της κρίσης και των συγκρούσεων». 

Οι πρώτες εικόνες από το χτύπημα των Ισραηλινών στη Βηρυτό / Reuters 

Οι πρώτες εικόνες απο το χτύπημα των Ισραηλινών στη Βηρυτό / Reuters

Λίγες ώρες πριν από το χτύπημα, ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε δηλώσει πως οι Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν «υπό τους όρους της Χαμάς». Υποστήριξε επίσης ότι η οργάνωση είναι ανοικτή στη σύσταση, μία παλαιστινιακής κυβέρνησης, με έδρα την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς. 

Ισραηλινό χτύπημα με drone στη Βηρυτό, σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς / Reuters

Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 129 Ισραηλινοί εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζα από τους συνολικά 250 ανθρώπους που η Χαμάς είχε απαγάγει στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των έξι θυμάτων της ισραηλινής επιδρομής στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Σάλεχ αλ Αρούρι, είναι και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν Αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Όπως αναφέρει το επίσημο κανάλι της Χαμάς Al-Aqsa TV, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram, ο Σαμίρ Φίντι Άμπου Αμέρ και ο Αζάμ αλ Άκρα Άμπου Αμάρ, βρήκαν τον θάνατο από το ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: «Έγκλημα με συνέπειες» η δολοφονία αλ Αρούρι

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, καταδίκασε σήμερα «τη δολοφονία» του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς, προειδοποιώντας για τις συνέπειες «αυτού του εγκλήματος».

Παρ’ ότι η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σε αντιπαράθεση από το 2007, ο Στάγιεχ «καταδίκασε τη δολοφονία που έλαβε χώρα στο νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου το βράδυ της Τρίτης, όπου σκοτώθηκαν ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου του κινήματος Χαμάς, καθώς και δύο από τους συνοδούς του».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε το πλήγμα «έγκλημα που διαπράχθηκε από γνωστούς εγκληματίες» και προειδοποίησε «για τους κινδύνους και τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτό».

Ιράν: Η δολοφονία του αλ Αρούρι θα πυροδοτήσει την αντίσταση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η δολοφονία του Σάλεχ αλ-Αρούρι θα πυροδοτήσει ακόμη περισσότερο την αντίσταση κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

«Το αίμα του μάρτυρα θα πυροδοτήσει αναμφίβολα άλλη μια έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και ανάμεσα σε όλους όσοι αναζητούν την ελευθερία παγκοσμίως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί.

Ο εκπρόσωπος καταδίκασε επίσης την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από «το επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό