18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι ΗΠΑ μπορεί να στείλουν και άλλα πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εξετάζουν να εγκρίνουν και να στείλουν οι ΗΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με πυρομαχικά διασποράς ώστε το Κίεβο να μπορέσει να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στα στρατεύματα της Ρωσίας που έχουν καταλάβει τα εδάφη του.

Αυτό μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τέσσερις αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ διαπίστωσαν πόσο αποτελεσματικές είναι τα πυρομαχικά διασποράς 155 χιλιοστών που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες.

Γι’ αυτό και τώρα εξετάζουν την παράδοση πυραύλων ATACMS (Army Tactical Missile Systems) με βεληνεκές 306 χιλιομέτρων ή/και GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) με βεληνεκές 72 χιλιομέτρων οι οποίοι θα φέρουν πυρομαχικά διασποράς, μεταδίδει το Reuters.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ήδη οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι οποίες μπορούν να διασπείρουν έως και 48 βομβίδια σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. 

Οι πύραυλοι ATACMS έχουν τη δυνατότητα να φέρουν περίπου 300 τέτοια βομβίδια, ενώ οι GMLRS ακόμη περισσότερα (έως και 404).

Καθώς η αντεπίθεση του Κιέβου παρουσιάζει σημάδια προόδου, η αμερικανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε μια κομβική στιγμή, ανέφεραν στο Reuters οι αξιωματούχοι.

Οριστική απόφαση για παράδοση πυραύλων ATACMS ή GMLRS – ή και των δύο – δεν έχει ληφθεί, υπογραμμίζουν οι αμερικανοί αξιωματούχοι. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέταζε εδώ και μήνες το ενδεχόμενο παράδοσης πυραύλων ATACMS στην Ουκρανία, φοβούμενη ότι θα εκλαμβανόταν ως υπερβολικά εχθρική κίνηση εναντίον της Ρωσίας.

: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό