22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ – Τον κατηγορούν για υποχωρήσεις απέναντι στη Ρωσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνει η υπόθεση με τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων στο διαδίκτυο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρούσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως «πολύ πρόθυμο» να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις από απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Τα αρχεία δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθούσε στενά τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αρκετά έγγραφα περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον κ. Γκουτέρες και την αναπληρώτριά του, Αμίνα Μοχάμεντ. Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν και από τα οποία οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος.

Τα έγγραφα περιέχουν επισημάνσεις του κ. Γκουτέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν αριθμό αφρικανών ηγετών.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε εστιάζει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά από φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Υποδηλώνει ότι ο κ. Γκουτέρες ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία που δεν θα δίσταζε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. Οι ενέργειές του τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να καταστεί η Μόσχα υπεύθυνη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία», σύμφωνα με το BBC.

Ένα άλλο έγγραφο από τα μέσα Φεβρουαρίου περιγράφει μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ του κ. Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ. Σε αυτό, ο κ. Γκουτέρες εκφράζει «αποτροπιασμό» για την έκκληση της προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς την Ευρώπη να παράγει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο τους μιλούν επίσης για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των αφρικανών ηγετών.

Η Αμίνα Μοχάμεντ λέει ότι ο πρόεδρος της Κένυας, William Ruto, είναι «αδίστακτος» και ότι «δεν τον εμπιστεύεται».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό