17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι ΗΠΑ και 17 πολιτείες μήνυσαν την Amazon για μονοπωλιακές πρακτικές

Ειδήσεις Ελλάδα

Όπως σχολιάζει η Washington Post, η μήνυση σηματοδοτεί μια ιστορική πολιτική δοκιμασία για μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και γενικοί εισαγγελείς 17 πολιτειών κατέθεσαν την Τρίτη αγωγή κατά της Amazon, μια αναμενόμενη κίνηση που επιδιώκει να απαγορεύσει στον αμερικανικό κολοσσό να κάνει κατάχρηση των εξουσιών της για να αυξήσει τις τιμές για τους αγοραστές και να επιβάλει υψηλές χρεώσεις σε επιχειρήσεις που πωλούν στην πλατφόρμα της.

Όπως σχολιάζει η Washington Post, η μήνυση, που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Δυτικής Ουάσιγκτον, σηματοδοτεί μια ιστορική πολιτική δοκιμασία για μια από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο – καθώς και των ρυθμιστικών αρχών που έχουν υποσχεθεί για χρόνια να χαλιναγωγήσουν τις φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές της.

Η FTC ισχυρίζεται ότι η Amazon εμπλέκεται σε παράνομες συμπεριφορές τόσο σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές αγορές της όσο και σε πολλές υπηρεσίες που προσφέρει σε τρίτους πωλητές, επιτρέποντας στην εταιρεία να αποσπά «μονοπωλιακά ενοίκια από όλους όσοι την προσφέρουν», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Αυτό σημαίνει ότι η Amazon μπορεί να ενισχύσει τα δικά της προϊόντα στα αποτελέσματα αναζήτησης έναντι άλλων καλύτερης ποιότητας και να χρεώσει δαπανηρές χρεώσεις σε πωλητές που βασίζονται στον τεχνολογικό γίγαντα για να παραμείνουν σε αυτή.

«Η Amazon είναι μονοπώλιο και εκμεταλλεύεται τα μονοπώλιά της με τρόπους που αφήνουν τους αγοραστές και τους πωλητές να πληρώνουν περισσότερα για χειρότερες υπηρεσίες», είπε η αντιπρόεδρος της FTC Λίνα Χαν σε Αμερικανούς δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση.

Αντιδρώντας, ο Ντέιβιντ Ζαπόλσκι, ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιας δημόσιας πολιτικής και γενικός σύμβουλος της Amazon, σχολίασε ότι η μήνυση είναι «λανθασμένη όσον αφορά τα γεγονότα και το νόμο».

«Η σημερινή αγωγή καθιστά σαφές ότι η εστίαση της FTC έχει απομακρυνθεί ριζικά από την αποστολή της να προστατεύει τους καταναλωτές και τον ανταγωνισμό», υποστήριξε.

«Εάν η FTC πετύχει στους σκοπούς της, το αποτέλεσμα θα ήταν λιγότερα προϊόντα για να διαλέξετε, υψηλότερες τιμές, πιο αργές παραδόσεις για τους καταναλωτές και μειωμένες επιλογές για τις μικρές επιχειρήσεις – το αντίθετο από αυτό που έχει σχεδιαστεί να κάνει η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» πρόσθεσε. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό