18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι ΗΠΑ θα «στείλουν θετικό μήνυμα» για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Βίλνιους ανοίγουν σήμερα οι εργασίες της ιστορικής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το άλλο μεγάλο ζήτημα της συνόδου είναι η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

Το Κίεβο αναμένει από τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους να επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία είναι ήδη «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει τα όπλα του και μοιράζεται τις αξίες των μελών του. «Ακόμα κι αν εκφραστούν διαφορετικές θέσεις, είναι ακόμα σαφές ότι η Ουκρανία αξίζει να είναι στη συμμαχία», είπε ο πρόεδος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Όχι τώρα – υπάρχει πόλεμος, αλλά χρειαζόμαστε ένα σαφές μήνυμα. Και χρειαζόμαστε αυτό το σήμα αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα «στείλουν ένα θετικό μήνυμα» για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Το NATO θα χαράξει «δρόμο μεταρρυθμίσεων» για την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς «χρονοδιάγραμμα», όπως είπε.

Ο Σάλιβαν πρόσθεσε επίσης στη σύνοδο κορυφής θα συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, ενώ έκανε γνωστό ότι αύριο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμα:

Στόλτενμπεργκ: Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα πάψει να υπάρχει ως έθνος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό