22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζήσουν δική τους κρίση φυσικού αερίου ή να επιδεινώσουν της Ευρώπης

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι ακόμη εδώ, αλλά όλοι σκέφτονται τον κρύο χειμώνα. Οι φόβοι για περαιτέρω όξυνση της ενεργειακής κρίσης κυριεύουν όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου των ΗΠΑ κινούνται σήμερα περίπου 11,3% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας – ένα χάσμα το οποίο θα μπροούσε να ανοίξει ακόμη περισσότερο τον χειμώνα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη ζήτηση φυσικού αερίου αυτό το καλοκαίρι ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα, καλύπτοντας το 37% της αμερικανικής κατανάλωσης. Τα κύματα ζέστης κράτησαν ανοιχτά τα κλιματιστικά σε σπίτια και γραφεία. 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι σήμερα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 2008, όταν οι ΗΠΑ παρήγαγε 43% λιγότερο αέριο σε σχέση με το 2021. Το αμερικανικό συμβόλαιο του καυσίμου άγγιξε την περασμένη εβδομάδα τα 10 δολ. ανά εκατ. βρετανικών θερμικών μονάδων (MMBtu). Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα με την τιμή στα 70 δολάρια MMBtu. 

Παρόλο που οι ΗΠΑ δεν εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, το τελευταίο διάστημα η αμερικανική αγορά επηρεάζεται από κάθε είδηση που ακούγεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ευρώπη ήλπιζε πως θα λάβει στήριξη από τις ΗΠΑ. Ωστόσο αυτή δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένη. Αν και οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, θα μπορούσε να στείλει στην Ευρώπη και την Ασία μόλις 13 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως ή περίπου το 11% της παραγωγής της. Αν οι ΗΠΑ δουν όμως τις τιμές στο εσωτερικό να ανεβαίνουν αισθητά, η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να περιοριστεί περαιτέρω, προκειμένου να αυξηθούν τα δικά της αποθέματα. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως σχολιάζει, η WSJ η Αμερική θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη δική της κρίση φυσικού αερίου ή να επιδεινώσει εκείνη της Ευρώπης. 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό