20.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσημη επιστολή στο ΥΠΕΘΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ΗΠΑ άναψαν το «πράσινο φως» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν προ καιρού κυβερνητικές πηγές, η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα συνοδευτεί με δωρεάν εξοπλιστικό πακέτο μαμούθ.

Προσθέτουν επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή αποτρεπτική ικανότητα στον αέρα και με την προσθήκη των F-35 στην Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή. Αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πλήττεται από το πράσινο φως του State Department προς το Κογκρέσο για την προμήθεια και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 (για να προχωρήσει, άλλωστε, το αίτημα απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου).

Επισημαίνουν ότι τα F-35 είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, με χαρακτηριστικά stealth (υψηλή δυσκολία εντοπισμού από την αντίπαλη αεράμυνα) και μοναδική δυνατότητα κατόπτευσης που του επιτρέπει να έχει εξαιρετική περιφερειακή επίγνωση κατάστασης. Με απλά λόγια, είναι σαφώς ανώτερο επιχειρησιακά από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος που χρησιμοποιείται στην ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον πακέτο μαμούθ αμυντικής στήριξης

Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα, λαμβάνει ένα πολύ πακέτο-μαμούθ αμυντικής στήριξης. Η χώρα μας ωφελείται από τη δωρεάν παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος Excess Defense Articles (EDA, Πλεονάζοντα είδη Άμυνας).

Το πακέτο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις φρεγάτες LCS, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, 60 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, 10 κινητήρες για αεροσκάφη P-3, τρία περιπολικά σκάφη, και άλλα οχήματα. Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ θα συνεχιστεί με την παραχώρηση σημαντικών οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα με τη στρατηγική ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας που ακολουθεί και τις κινήσεις που έχει ήδη κάνει, έχει σαφές προβάδισμα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη παραλάβει 18 Rafale (τα υπόλοιπα 6 αναμένονται εντός του 2024).

Επιπλέον, παραλαμβάνει ήδη τα αναβαθμισμένα F-16 Viper, η παραλαβή των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναμένονται τα πρώτα τρία από τα συνολικά επτά ελικόπτερα τύπου Romeo για το Πολεμικό Ναυτικό, τα κορυφαία ελικόπτερα παγκοσμίως για ανθυποβρυχιακή δράση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό