17.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν γιατί εξαφανίστηκαν τα καβούρια του χιονιού

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μαζική εξαφάνιση δισεκατομμυρίων καβουριών του χιονιού στην Αλάσκα, οφείλεται στις θερμότερες θερμοκρασίες των ωκεανών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα καβούρια του χιονιού της Βερίγγειου Θάλασσας πέθαναν από την πείνα και ο λόγος είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού, η οποία αύξησε τις θερμιδικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ.

Το 2022 υπήρξε απότομη μείωση κατά 10 δισεκατομμύρια καβούρια, ενώ τo 2018 και τo 2019 οι υψηλές θερμοκρασίες στους ωκεανούς οδήγησαν σε έκρηξη του πληθυσμού των καβουριών του χιονιού.

Η έλλειψη θαλάσσιου πάγου λόγω της υπερθέμανσης του πλανήτη συνέβαλε στη μείωση του αρκτικού αυτού είδους, το οποίο ωριμάζει σε κρύες λίμνες στον πυθμένα του ωκεανού. Η μειωμένη ποσότητα πάγου σε συνδυασμό με τα θερμότερα νερά κατέστησαν αφιλόξενο το βιότοπο για τα καβούρια του χιονιού.

Η έλλειψη των καβουριών του χιονιού είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες θαλάσσιας μακροπανίδας από τα θαλάσσια κύματα καύσωνα παγκοσμίως.

Πηγή: Guardian

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό