18.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι δύο αρνητικές παραδόσεις που πρέπει να ‘σπάσει’ κόντρα στη Βιγιαρεάλ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα 13 σερί παιχνίδια χωρίς νίκη σε όμιλο του Europa League και το “μηδέν στα τέσσερα” κόντρα στους Ισπανούς στη διοργάνωση είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή του Παναθηναϊκού κόντρα στα “κίτρινα υποβρύχια”.

Δεν είναι κι ό,τι πιο… εύκολο για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα να αντιμετωπίζει ισπανικό σύλλογο της πρώτης πεντάδας της La Liga. “Άλλος” ρυθμός, “άλλη” ένταση, “άλλη” ποιότητα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο το κίνητρο.

Η Βιγιαρεάλ μπορεί να μην είναι στα… καλύτερά της εφέτος, πραγματοποιώντας μία υπό του μετρίου εκκίνηση στη La Liga που κόστισε τη δουλειά στον Κίκε Σετιέν κι έφερε στη θέση του εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τον Πατσέτα.

Όμως δεν παύει να είναι ένα κλαμπ μεγαλύτερης ταχύτητας απ’ οποιοδήποτε ελληνικό, που μόλις πριν από δύο χρόνια (2021) κατέκτησε το Europa League, νικώντας στον τελικό τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στα πέναλτι με “ήρωα” τον Ρούλι) και το 2022 έφτασε ως τα ημιτελικά του Champions League, στέλνοντας στο… σπίτι της την Μπάγερν Μονάχου.

Δύσκολη η αποστολή του Παναθηναϊκού στην αυριανή (21/9, 19:45, COSMOTE SPORT 3 HD και LIVE στο SPORT24) πρεμιέρα των ομίλων του Europa League στο ΟΑΚΑ, αλλά και μεγάλο το δέλεαρ για υπερβατική εμφάνιση σαν αυτή που έκανε πριν από ενάμισι μήνα (9/8) απέναντι στη Μαρσέιγ, με το 1-0 στη Λεωφόρο που οδήγησε στη μεγάλη πρόκριση στο “Βελοντρόμ”.

Οι παίκτες του “τριφυλλιού” πρέπει να κάνουν το τέλειο ματς αύριο βράδυ στην Καλογρέζα, να πάρουν τον έλεγχο του ρυθμού και την μπάλα στα δικά τους πόδια για να βραχυκυκλώσουν τη μηχανή του “κίτρινου υποβρυχίου” και παράλληλα να “σπάσουν” και δύο αρνητικές παραδόσεις, που “βαραίνουν” την αποστολή τους.

Πρώτον: Πέρα απ’ το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός (όπως και οι περισσότερες ελληνικές ομάδες) έχουν κάκιστη προϊστορία απέναντι σε ισπανικά κλαμπ, με μόλις 3 νίκες, 8 ισοπαλίες και 20 ήττες, στο Europa League η “παράδοση” είναι ακόμη χειρότερη.

Κι αυτό διότι το “τριφύλλι” έχει τέσσερις στις τέσσερις ήττες από Ισπανούς από τότε που το παλιό UEFA μετονομάστηκε σε Europa League.

Ηττήθηκε δύο φορές σε όμιλο από τη Θέλτα τη σεζόν 2016/17 -άδικα, πολύ άδικα στο “Μπαλαΐδος” με 2-0 (σε ματς που έχει χάσει 6 κλασικές ευκαιρίες) και 2-0 στη Λεωφόρο- κι άλλες δύο φορές στα playoffs της περιόδου 2017/18 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, 3-2 στη Λεωφόρο (ενώ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0!) και 1-0 στο “Σαν Μαμές”.

Ένα… 13άρι χωρίς νίκες

Δεύτερον: Όσο… απίστευτο κι αν ακούγεται, ο Παναθηναϊκός μετράει 13 σερί ματς σε όμιλο του Europa League χωρίς νίκη! Απ’ το τρίποντο που κατέκτησε για τελευταία φορά στις 22 Νοεμβρίου 2012, σ’ εκείνο το 1-0 με τη Μάριμπορ στο ΟΑΚΑ (5η αγωνιστική), σε μία νίκη περισσότερο γοήτρου, δεν έχει πάρει άλλη νίκη σε 13 αγώνες!

Ακολούθησε η εκτός έδρας ήττα με 3-1 απ’ την Τότεναμ (6/12/2012) στο παλιό της στάδιο, το “White Hart Lane” (με τον Ζέκα να ισοφαρίζει στο 54’), στο φινάλε των “πράσινων” σ’ εκείνο το group stage του Europa League.

Την περίοδο 2014/15 αν και πέρασε στα προκριματικά τη Μίντιλαντ με δύο νίκες (4-1 στη Λεωφόρο με 4 γκολ του Μπεργκ και 2-1 στη Δανία), πλήρωσε πανάκριβα τον σοβαρό τραυματισμό του Σουηδού φορ στην κλείδα (κάταγμα), στο πρώτο παιχνίδι της σεζόν για τη Λίγκα με τον Λεβαδειακό.

Έκλεισε τον όμιλο με 2 ισοπαλίες και 4 ήττες (οι τρεις εξ αυτών στο γκολ), με καλύτερη στιγμή του το εκτός έδρας 1-1 με την Αϊντχόφεν και τελευταία χαμένη ευκαιρία το ματς στη Μόσχα με την Ντινάμο, όπου αν και προηγήθηκε με τον Μπεργκ που είχε μόλις επανακάμψει απ’ τον τραυματισμό του, ηττήθηκε εντέλει με 2-1 κι αποκλείστηκε οριστικά.

Την σεζόν 2016/17, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει άνετα τις δύο προκριματικές σειρές με την ΑΙΚ Στοκχόλμης (1-0 στη Λεωφόρο, 2-0 στην “Friends Arena” της Στοκχόλμης) και την Μπρόντμπι (3-0 στη Λεωφόρο, 1-1 στη Δανία) μπαίνοντας στους ομίλους του Europa League.

Εκεί όμως δεν τα πήγε καθόλου καλά, μετρώντας 5 ήττες (!) και μόλις μία ισοπαλία (και γκολ 3-13), εκείνο το 2-2 με τη Σταντάρ στη Λιέγη, όπου και πάλι προηγήθηκε με 2-0, αλλά δεν το κράτησε ως το τέλος.

Η σούμα των 13 τελευταίων παιχνιδιών του Παναθηναϊκού σε group stage του Europa League έχει “γράψει” 3 ισοπαλίες και 10 ήττες με γκολ 10-27. Αυτό κι αν είναι κίνητρο ενόψει του αυριανού (21/9) αγώνα με τη Βιγιαρεάλ, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κάκιστη παράδοση. Τόσες και τόσες έχει γκρεμίσει τα τελευταία 2,5 χρόνια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ίσως ήρθε η ώρα να προσθέσει άλλη μία εκτός Ελλάδος…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό