16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Οι διαγωνισμοί και τα κεφάλαια

Ειδήσεις Ελλάδα

Με περισσότερους από 267 διαγωνισμούς να βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε στο στάδιο ολοκλήρωσης, προχωρά η διαδικασία αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσον αφορά το σκέλος των δανείων, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί σχέδια προϋπολογισμού 5,5 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχοντας ήδη λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 11 δισ. ευρώ, ετοιμάζεται για να υποβάλλει αίτημα στην Κομισιόν για την καταβολή της τρίτης δόσης. Βασικός στόχος είναι το αίτημα να υποβληθεί πριν την διεξαγωγή των εκλογών στις 21 Μαΐου. Αν και τα περισσότερα ορόσημα έχουν κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, απομένουν ορισμένοι διαγωνισμοί που θα πρέπει να «κλείσουν» προκειμένου να υποβληθεί το σχετικό αίτημα.

Μέχρι στιγμής η συνολική δημόσια δαπάνη των 267 διαγωνισμών που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέρχεται σε 3,36 δισ. ευρώ. Από αυτούς 208 βρίσκονται στο στάδιο της διενέργειας, 38 έχουν περάσει στο στάδιο της συμβασιοποίησης και 21 διαγωνισμοί είναι στο στάδιο της προέγκρισης.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαγωνισμοί που βρίσκονται στο στάδιο διενέργειας  αφορούν την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών. Πρόκειται για διαγωνισμούς που είναι ανοικτοί για υποβολή προσφορών ενώ άλλοι βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών με σκοπό την κατακύρωση τους. Πρόκειται για έργα όπως η ασφαλής αποθήκευση φυσικών αρχείων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, η ψηφιοποίηση και ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τη διαχείριση, διατήρηση, διάθεση και ανάδειξη των αρχείων που φυλάσσονται στα γενικά αρχεία του Κράτους, η ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ.α.

Στους διαγωνισμούς που έχουν περάσει στο στάδιο της συμβασιοποίησης, έχουν επιλεγεί οι προσωρινοί, τουλάχιστον, ανάδοχοι. Για κάποιους από αυτούς έχουν υπογραφεί, ήδη, οι συμβάσεις, π.χ. για την προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση, για την αναβάθμιση του δικτύου εναέριων γραμμών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε Καβάλα, Δράμα και Βόλο (δασικές περιοχές) και για αναβαθμίσεις του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ σε Σέρρες και Κιλκίς, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, κ.α.

Στο σκέλος των 21 διαγωνισμών που είναι στο στάδιο της προέγκρισης,  βρίσκονται στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) για να λάβουν σύμφωνη γνώμη. Αφορούν έργα όπως η παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών υπηρεσιών Μετανάστευσης και υποδομές Κυβερνοασφάλειας,  η προμήθεια και εγκατάσταση ενεργού εξοπλισμού για την αναβάθμιση του τοπικού δικτύου (LAN) του κεντρικού κτιρίου της ΔΥΠΑ, καθώς και των περιφερειακών σημείων – Υπηρεσιών “Teleworking infrastructure” κ.ά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό