24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Οι δήμοι στην Ιταλία μπορούν να μειώνουν τα όρια ταχύτητας για να μειώσουν την ρύπανση

Ειδήσεις Ελλάδα

Από αυτή την εβδομάδα οι δήμοι της Ιταλίας μπορούν να περιορίζουν τα όρια ταχύτητας στους δρόμους τους σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η νέα νομοθεσία στη γειτονική χώρα προβλέπει την μείωση προσωρινά ή μόνιμα, της μέγιστης ταχύτητας σε περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη περιορισμού των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων σχετικά με τα επίπεδα ρύπων στον αέρα.
Το όριο ταχύτητας είναι σήμερα τα 130 χλμ/ώρα για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους και τα 110 χλμ/ώρα σε μικρότερους οδικούς άξονες. Τον περασμένο μήνα όμως ο υπουργός Μεταφορών Matteo Salvini δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου στα 150 χλμ/ώρα.

Οι νέοι κανόνες ίσως βοηθήσουν την Ιταλία να αποφύγει νέες κυρώσεις από την ΕΕ, η οποία έχει προσφύγει πολλές φορές κατά της χώρας λόγω παραβίασης των κοινοτικών περιβαλλοντικών κανόνων.
Στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ταχύτητας στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, εξετάζονται σχέδια επιβολής ορίων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως η πρόταση συναντά αντιδράσεις.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (UBA), η θέσπιση ορίου στα 120 χλμ/ώρα θα μείωνε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 6,7 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο.
Εκτός από καυσαέρια, τα οχήματα ρυπαίνουν και με άλλους τρόπους τον αέρα, καθώς απελευθερώνουν σωματίδια από τα φρένα και την τριβή των ελαστικών στο οδόστρωμα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό