20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι γυναίκες στην ΕΕ αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση αμείβονται κατά 13% λιγότερο από τους άνδρες για την ίδια εργασία, παρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία που κατοχυρώνει ίση αμοιβή για τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την «Ημέρα Ίσης Αμοιβής» στις 15 Νοεμβρίου, «οι γυναίκες στην ΕΕ συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες με το μέσο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ να ανέρχεται στο 13%».

Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι φέτος η πρόοδος για την εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων παραμένει στάσιμη και γίνεται πιο αργή με την πάροδο των ετών.

Με την οδηγία για διαφάνεια των αμοιβών που εφαρμόστηκε τον περασμένο Ιούνιο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιβάλουν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας, όπως τονίζει η Επιτροπή.

Παράλληλα, η οδηγία αυτή θέτει ένα σαφές πλαίσιο για την εφαρμογή της έννοιας της «εργασίας ίσης αξίας» και κριτήρια που περιλαμβάνουν δεξιότητες, προσπάθεια, υπευθυνότητα και συνθήκες εργασίας και βοηθά τους εργαζόμενους να εντοπίσουν τις μισθολογικές διακρίσεις και να τις αμφισβητήσουν.

15 Νοεμβρίου: Ημέρα Ίσης Αμοιβής

Τα κράτη – μέλη διαθέτουν 3 χρόνια για να μεταφέρουν την οδηγία αυτή στο εθνικό τους δίκαιο με σχετικές νομοθεσίες.

Το δικαίωμα στην ίση αμοιβή γυναικών και ανδρών για ίση εργασία ή εργασία ίσης αξίας αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ από τη Συνθήκη της Ρώμης το 1957.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Ημέρα Ίσης Αμοιβής», που φέτος έχει οριστεί στις 15 Νοεμβρίου, σηματοδοτεί την ημερομηνία που συμβολίζει πόσες επιπλέον ημέρες πρέπει να εργαστούν οι γυναίκες μέχρι το τέλος του έτους για να κερδίσουν όσα κέρδισαν οι άνδρες την ίδια χρονιά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό