18.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Οι Γερμανοί «σταυρώνουν» τον Ολαφ Σολτς

Ειδήσεις Ελλάδα

Διπλή γιορτή, αλλά σε ζοφερό κλίμα χθες για τον Ολαφ Σολτς: Ο Γερμανός καγκελάριος γιόρτασε σε στενό κύκλο την «ασημένια» επέτειο των γάμων του με τη σύζυγό του Μπρίτα Ερνστ, αλλά και τα δύο χρόνια στην καγκελαρία. «Η αγάπη για τη γυναίκα μου είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου», αποκάλυψε ο καγκελάριος στην «Bild am Sonntag» ενόψει της επετείου. Αλλά δυστυχώς για τον 65χρονο Σολτς, δεν τον αγαπάνε οι Γερμανοί! Ούτε οι εχθροί του αλλά ούτε και οι φίλοι του.

Μόλις το 20% των Γερμανών δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πολιτική του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Το δίκτυο ARD εκτιμά ότι ο Σολτς απολαμβάνει αυτήν τη στιγμή λιγότερη εμπιστοσύνη μεταξύ των Γερμανών από οποιονδήποτε άλλο Καγκελάριο από το 1997, που ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις.

Με αυτά τα ποσοστά, ο Ολαφ Σολτς δεν μπορεί καν να γιορτάσει έτσι, ούτε τη δεύτερη επέτειο από τότε που εξελέγη επισήμως καγκελάριος στις 8 Δεκεμβρίου 2021, διαδεχόμενος την  Άνγκελα Μέρκελ. Το SPD, οι Πράσινοι και το FDP που απαρτίζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια, έχουν ήδη περάσει μερικές κρίσεις, αλλά καμία δεν ήταν τόσο βαθιά όσο η σημερινή δημοσιονομική έκρηξη. Στα μέσα Νοεμβρίου, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε εν μέρει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ υπάρχει πλέον ένα τεράστιο κενό 17 δισ. ευρώ  στον προϋπολογισμό για το 2024, το οποίο έπρεπε να είχε καλυφθεί  εδώ και πολύ καιρό. Αλλά  δεν υπάρχει απολύτως καμία συμφωνία στον κυβερνητικό  συνασπισμό.

Ξανά σε ύφεση

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μάρτσελ Φράτσερ η δημοσιονομική κρίση πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και να ψηφιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός για το 2024. «Διαφορετικά η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα μπορούσε να οδηγήσει τη γερμανική οικονομία ξανά σε ύφεση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, δεν είναι οι περικοπές στις δαπάνες ή οι επιδοτήσεις, αλλά μια τέτοια τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα των πολιτικών να ενεργούν, με αποτέλεσμα εταιρείες να ακυρώνουν τις επενδύσεις τους ή να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό», είπε ο Φράτσερ. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της  εκ νέου αναστολής του «φρένου χρέους» ,όπως θέλουν πολλοί στο SPD και οι Πράσινοι – αλλά το FDP αντιδρά. «Ολόκληρη η χώρα πλέον το βλέπει: Αυτή η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στο σημαντικότερο καθήκον της. Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, αποτυγχάνει», γράφει η ιστοσελίδα T-online. «Χωρίς προϋπολογισμό δεν υπάρχει πολιτική, χωρίς πολιτική υπάρχει στασιμότητα. Σε μια εποχή που έχει ήδη κλονιστεί από κρίσεις, η χώρα πηγαίνει στις διακοπές των Χριστουγέννων χωρίς κατεύθυνση», αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα.

Τέταρτο κόμμα το SPD

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) θα κέρδιζε με 32%, η ακροδεξιά AfD θα ήταν δεύτερη με 21%, οι Πράσινοι στην Τρίτη θέση με 15% και το SPD μόλις τέταρτο με ποσοστό 14%. Οσο για τους Φιλελεύθερους του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ; Μάλλον θα κινδύνευαν να μείνουν εκτός Ομοσπονδιακής Βουλής με 4% -κάτω δηλαδή από το απαιτούμενο όριο του 5%.

Η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί άλλωστε την κακή κατάσταση της κυβέρνησης για να εξαπολύσει βίαιες επιθέσεις. Ο γενικός γραμματέας του CDU Κάρστεν Λίνεμαν κάλεσε μάλιστα τον καγκελάριο Σολτς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. «Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο για την καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη γερμανική Bundestag», δήλωσε ο Λίνεμαν στο ZDF. «Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν όπως είναι τώρα».

Εσωκομματικά πυρά στο συνέδριο

Η κριτική στον καγκελάριο Όλαφ Σολ.τς μέσα στο δικό του κόμμα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.Τα βέλη κατά του καγκελάριου εκτοξεύονται ομαδικά μάλιστα από χθες που το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα πραγματοποιεί το τριήμερο συνέδριό του στο Βερολίνο. Το SPD θέλει να κάνει μια στροφή προς τ` αριστερά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προτείνοντας υψηλότερους φόρους για τους πλουσιότερους, μια λιγότερο περιοριστική μεταναστευτική πολιτική από αυτή που υπερασπίζεται ο καγκελάριος και ζητώντας χαλάρωση ή άρση του φρένου χρέους.

«Γηραιά θεία»

Για τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει σήμερα στο συνέδριο, όλα αυτά είναι εκτός συζήτησης, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σθεναρά τις επιθέσεις. «Τι ντροπή ακριβώς στην ώρα τoυ συνεδρίου του SPD», γράφει η Pforzheimer Zeitung. «Η “γηραιά θεία” (SPD) έχει πλέον πέσει στο ιστορικά χαμηλό 14 ή 15% και βρίσκεται πολύ πίσω από το ακροδεξιό AfD. Αυτό είναι δραματικό για ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται Λαϊκό Κόμμα. Oι Σοσιαλδημοκράτες δεν προσέχουν τι συμβαίνει στη χώρα. Το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς πολίτες. Υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων και παιδικών σταθμών. Και το SPD; Στoν κόσμο του «,γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο ηγέτης των Juso-της νεολαίας του SPD- Φίλιπ Τέρμερ ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ αλλαγή του υποψήφιου του κόμματος για την καγκελαρία στις επόμενες εκλογές. «Ο Όλαφ Σολτς δεν αγαπήθηκε ποτέ στο SPD, απλά η εκλογική του νίκη πριν δύο χρόνια έβαλε τα συναισθήματα αυτά, στο ράφι», γράφει η Berliner Morgenpost και προσθέτει: «Ωστόσο αναταραχή αυξάνεται, ακόμα κι αν οι Σοσιαλδημοκράτες απέχουν πολύ από τον αυτοκαταστροφικό πόλεμο χαρακωμάτων των προηγούμενων εποχών. Στο συνέδριο του κόμματος, ο Σολτς θα τ` ακούσει για τα καλά».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό