16.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι ανατιμήσεις εκτίναξαν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στα 4,8 δις ευρώ στο 4μηνο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο πληθωρισμός κτύπησε ‘καμπανάκι’ για την ελληνική οικονομία τον Απρίλιο εκτοξεύοντας και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Απριλίου αλλά και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε μικρή αύξηση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκε σε 4,8 δισεκ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Tα 2,1 δισ. ευρώ έλλειμμα πραγματοποιήθηκαν  μέσα στον Απρίλιο εξαιτίας της ανόδου του κόστους σε υπηρεσίες και αγαθά που δημιούργησαν ανατιμήσεις και πληθωριστικές πιέσεις.

Η αύξηση του ελλείμματος στο τετράμηνο αποτελεί πονοκέφαλο για το Υπ.Οικ. που βλέπει ταυτόχρονη υστέρηση φορολογικών εσόδων κατά το ίδιο διάστημα. Αυτό που λειτούργησε ευεργετικά για τα έσοδα αλλά επηρεάζει το χρέος είναι η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να αντλεί φθηνή ρευστότητα από τις αγορές. Το γεγονός ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον οδήγησε στην εσπευσμένη επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, όταν αυτή ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο. Τώρα το Υπ.Οικ. θα περιμένει τις δημοσιονομικές ενδείξεις Ιουνίου-Ιουλίου για να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις που θα αφορούν όχι μόνο την διαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου αλλά κυρίως την εισπραξιμότητα των φόρων που έχει ατονήσει.

«Να μην χαθεί η κουλτούρα πληρωμών » είναι ο στόχος του υπουργείου  Τα προηγούμενα 10 χρόνια της κρίσης, ένα πράγμα για το οποίο θα μπορούσαν να καυχόνται τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών είναι ότι είχαν καταφέρει να διαμορφώσουν μία τάση πληρωμών οφειλών ακόμη και τμηματικά. Η πανδημία ανέτρεψε αυτή την συνήθεια και πλέον τα κρατικά έσοδα απειλούνται από ένα κύμα διακοπής πληρωμής φόρων.

Στα 109,085 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Από το ποσό αυτό τα 84,8 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα ενώ τα υπόλοιπα 24,2 δισ. ευρώ χρωστούν επιχειρήσεις που πτωχεύσει οι άφαντοι φορολογούμενοι. Στο πρώτο τετράμηνο του 2021 τα νέα χρέη που δημιουργήθηκα ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,33 δις. ευρώ αφορούν αποκλειστικά μη καταβολή φόρων. Σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις 4μηνου, (εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών), έφτασαν τα 549 εκ. ευρώ το 2021, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το 2020 έφτασαν τα 374 εκ. ευρώ (αύξηση κατά 45,2%). Μόνο τον Απρίλιο οι απλήρωτοι φόροι έφθασαν στα 168 εκατ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3.937.848. Μάλιστα, σε 1.295.077 εξ αυτών έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό