18.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Οι Αμερικανοί και το ποιοτικό στρατιωτικό προβάδισμα – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μετάβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ  Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον δεν έφερε, όπως άλλωστε αναμενόταν, άμεσα αποτελέσματα στην υπόθεση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Δηλαδή δεν άναψε κανένα πράσινο φως για την πώληση ή την αναβάθμιση των τουρκικών μαχητικών. Ωστόσο από τα έως τώρα συμπεράσματα αυτό που προκύπτει είναι  ότι με την πολιτική της η Ουάσιγκτον έναντι της χώρας μας, με τη δημιουργία δηλαδή νέων βάσεων, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, επέκταση στη Σούδα, με μελλοντική αγορά F-35,  δίνουν ένα ποιοτικό στρατιωτικό προβάδισμα. Και εξηγούμαι:

Οι λόγοι που οι Αμερικανοί επιλέγουν, για πρώτη φορά, να δώσουν το ποιοτικό προβάδισμα στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας στα εξοπλιστικά, όπως εξηγεί ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, είναι δυο. Πρώτον, γιατί έτσι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβουν οι ίδιοι, γιατί η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας θα ακυρώνει τις όποιες επικίνδυνες σκέψεις στην Τουρκία για κλιμάκωση της έντασης και,

Τι σημαίνει η επίσκεψη Μπλίνκεν σε Αθήνα και Άγκυρα;

Δεύτερον, γιατί δεν εμπιστεύονται την Τουρκία και θέλουν την Ελλάδα ως εγγύηση περιφερειακά για τον αμερικανικό σχεδιασμό στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση που τα πράγματα συνεχίσουν να στραβώνουν με την Τουρκία.

***Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία – Εκλογές την άνοιξη

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, η είδηση βγήκε χθες από το Νταβός. Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν πρόκειται να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία. Σε συνέντευξη στον δημοσιογράφο του CNN, Φαρίντ Ζακαρία, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία μετά τις εκλογές – για τις οποίες είπε ότι θα γίνουν την ίδια περίοδο – θα μπορέσουν να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις τόσο για τα ελληνοτουρκικά, όσο και για το μεταναστευτικό και την ενέργεια. Είπε συγκεκριμένα και σας το μεταφέρω, ότι μετά τις εκλογές, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα» (σ.σ. στην Τουρκία αναμένεται να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου), «υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

***Τα Leopard και οι Ουκρανοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ κάλεσαν με κοινή έκκλησή τους, τα κράτη που διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2 σε υπηρεσία να τα παράσχουν στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα κράτη που διαθέτουν  Leopard είναι και η Ελλάδα. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι «θα τα δώσουμε;». Πληροφορίες που συνέλεξα από στρατιωτικές πηγές αλλά και από πηγές της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η χώρα μας δεν πρόκειται να παραχωρήσει άρματα μάχης στην Ουκρανία. Και τούτο γιατί: Πρώτον, δεν τις περισσεύουν και δεύτερον η χώρα μας δέχεται ευθεία απειλή από την Τουρκία («θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», «ο πύραυλος Ταϊφούν μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα εάν οι Έλληνες δεν καθίσουν φρόνιμα»). Βεβαίως το ζήτημα των αρμάτων η Αθήνα θα το συζητήσει και  με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και με την ηγεσία της Ουκρανίας.

***Το δείπνο στο εστιατόριο Cassambalis

Ήταν περίπου 8 το βράδυ της Τετάρτης όταν μια αυτοκινητοπομπή έφθανε στα ελληνικό εστιατόριο Cassambalis στο παγωμένο Βερολίνο. Ήταν η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (και την αντιπροσωπεία που τη συνόδευε) στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή η πρεσβευτή μας στην Γερμανία Μάρα Μαρινάκη. Εάν ρωτάτε τι προσφέρθηκε στο δείπνο αυτό, σας πληροφορώ ότι πρώτο πιάτο, είχε μια ελληνικότατη φακή (Εγκλουβής Λευκάδας) που συνοδευόταν με λουκάνικο, αμέσως μετά ψαρόσουπα (κακαβιά) και ακολουθούσαν τα μοσχαρίσια μάγουλα και στο τέλος πανακότα με δύο σιρόπια.

***Ο περίπατος της Προέδρου στο Ανατολικό Βερολίνο

Το πρόγραμμα της Προέδρου στο Βερολίνο είναι πυκνό, πέρα των συναντήσεων που έχει όπως και με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeir, ξεχώρισα από το γεμάτο πρόγραμμά της, έναν περίπατο και μια ξενάγηση που έκανε στη συνοικία Prenzlauer Berg, στο Ανατολικό Βερολίνο (πίσω δηλαδή από το τείχος) , όπου μάλιστα κάθισε για καφέ στο Pasternak

***Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ράμμος

Αποχώρησαν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπου εξετάζεται η υπόθεση συνακροάσεων – παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,  οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλώντας την έντονη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων. Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης μίλησε για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θλίβει. Στην σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ». Να σημειώσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους από την συνεδρίαση λέγοντας ότι το προεδρείο αρνείται να καλέσει για ακρόαση τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο αν και ο δεύτερος έχει ζητήσει να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τα πρόσφατα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε στους παρόχους τηλεπικοινωνιών.

***Αίτημα Ράμμου για ενημέρωση της Βουλής

Πάντως για να ξέρετε  υπήρξε αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, σχετικά με τις παρακολουθήσεις. Και αυτό έγινε προκειμένου, όπως διαβάζω σε ανακοίνωση της Αρχής να ενημερωθεί το σώμα «σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής».

***Η πίτα του Προέδρου της Βουλής και οι δύο… σκίουροι

Εκοψε, όπως κάνει χρόνο, την βασιλόπιτα ο Πρόεδρος της Βουλής για τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Φλουρί δεν είχε όμως δώρο για τον τυχερό που προέκυψε από κλήρωση. Ο Πρόεδρος έδωσε σε όλους ένα κουτί με προϊόντα από την εκλογική του περιφέρεια. Τυρί καπνιστό μετσοβόνε, ξινό τραχανά, ένα βαζάκι μαρμελάδα, ένα βαζάκι εξαιρετικό μέλι (μαζί με ειδικό κουταλάκι «για να μην βάζει κανείς το δάκτυλο στο μέλι»- όπως είπε χαριτολογώντας), ηπειρώτικο τσίπουρο (Κατώγι Αβέρωφ) και δύο… σκίουρους. Τον «τυχερό σκίουρο» (άσπρο κρασί Κατώγι Αβέρωφ) και τον «υπερήφανο σκίουρο» (ροζέ, από Κατώγι Αβέρωφ και αυτό). Βλέπετε ο Πρόεδρος της Βουλής κατάγεται από τα Γιάννενα και όλα τα προϊόντα προέρχονται από την εκλογική του περιφέρεια. Η βασιλόπιτα ήταν από γνωστό ζαχαροπλαστείο στην Κηφισιά (όπου παλαιότερα είχε εκλεγεί δήμαρχος).

Έπιασε κουβέντα με τους δημοσιογράφους με θέμα τι άλλο τον… Ράμο. Είπε πως θα πρέπει να τον καλέσει η αρμόδια επιτροπή, με ψήφους των 2/5 των μελών της και όχι να ζητήσει να έρθει μόνος του. Έστω κι εάν έχει πρόθεση να ενημερώσει για κάτι σοβαρό. «Δεν υπάρχουν αυτόκλητοι καλεσμένοι, υπάρχει θεσμική διαδικασία», είπε συγκεκριμένα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό