16.2 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Σε αυτές τις εκλογές που για πρώτη φορά θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει. Όπως ακριβώς γίνεται και στη Γερμανία για πολλά χρόνια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε ομογενείς του Βερολίνου, το οποίο επισκέπτεται.

Απηύθυνε, δε, πρόσκληση «σε όλα τα κόμματα εκτός ΝΔ και ακροδεξιάς για συνεργασία στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του νικητή των εκλογών, ενώ έκανε λόγο «όχι για δεύτερη ευκαιρία, αλλά για πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας»

«Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να βαφτίζουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις που είναι μειοψηφικές. Τώρα για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια κυβέρνηση πλειοψηφική» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι « η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι στις δυνάμεις της Δεξιάς που βλέπουμε κάθε μέρα να συνεργάζονται όλο και πιο στενά με τις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς. Στην Ιταλία, στην Σουηδία και στην Ανατολική Ευρώπη», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το έργο της κυβέρνησής του και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το 2019 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι «παρέλαβε χάος»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το Βερολίνο ως πρωθυπουργός, «σε μία περίοδο που καταφέραμε μαζί με τον ελληνικό λαό να βγάλουμε τη χώρα από τη μεγάλη κρίση της χρεοκοπίας, να την ξανακάνουμε μια κανονική χώρα».

«Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και το καταφέραμε. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Και να μικρύνουμε τις ανισότητες. Και το κάναμε σε πλαίσιο μνημονίων. Οι επόμενοι τα βρήκαν όλα στρωμένα και με την πανδημία είχαν τη δυνατότητα και να δαπανήσουν. Δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Αν είχαμε τη δυνατότητα να δαπανήσουμε 50 δισεκατομμύρια (…), τα νοσοκομεία δεν θα βρίσκονταν σε αυτά τα χάλια, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Δε ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας», δήλωσε εμφατικά.

Ο κ. Τσίπρας, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο και μετά την ομιλία του επρόκειτο να συναντηθεί με την ηγεσία του Die Likne, ενώ αύριο, Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο πολιτικών ανδρών θα βρεθούν οι οικονομικές εξελίξεις της επόμενης περιόδου και η συνεργασία των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό