23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Οικοδομικές άδειες: Τι ισχύει για τις αναστολές

Ειδήσεις Ελλάδα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ανακοίνωσή του, δίνει διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Όπως σημειώνει, προς αποφυγή παρερμηνειών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του ΝΟΚ, επισημαίνεται ότι:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται απρόσκοπτα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας αναφορικά με την προσαρμογή των κτιρίων στις σύγχρονες απαιτήσεις, την εξοικονόμηση ενέργειας, την περιβαλλοντική προστασία, τη βελτίωση του δημόσιου χώρου και την ενίσχυση της κλιματικής ουδετερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ έχει συγκροτήσει μη αμειβόμενη ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των κινήτρων του ΝΟΚ για:

Α) την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κριτηρίων αναφορικά με την αποτελεσματικότητα κατά την εφαρμογή τους,Β) την επανεξέταση των θεσπισμένων προϋποθέσεων εφαρμογής των κριτηρίων,Γ) πρόταση επιπλέον νέων κριτηρίων ή αντικατάστασης των υφιστάμενων.

Η ομάδα εργασίας, η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό, αναμένεται να συμπεριλάβει στην εξέτασή της και τα στοιχεία που θα προκύψουν από επερχόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με διατάξεις του ΝΟΚ.

Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων.

Σημειώνεται ότι το ΥΠΕΝ, εν αναμονή της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου:

Έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, ενώ παράλληλα έχει επικοινωνήσει τις διεθνείς πρακτικές και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στους κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης και πρακτικής.Δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν.

Από το ΥΠΕΝ επισημαίνεται ότι αναστολές οικοδομικών αδειών -πέραν των περιπτώσεων αναστολής οικοδομικών εργασιών επί συγκεκριμένου ακινήτου δυνάμει δικαστικής απόφασης ή αυτοδικαίως του 52Α του ΠΔ. 18/89- ισχύουν μόνο για τις περιοχές για τις οποίες υφίσταται σχετική διάταξη νόμου ή απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατ΄ εξουσιοδότηση διάταξης νόμου.

Παράλληλα, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση, προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό