17.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΟΑΚΑ: Σε δεύτερη μελέτη προχωρά το ΤΕΕ

Ειδήσεις Ελλάδα

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το κλείσιμο του ΟΑΚΑ μετά τα προβλήματα στατικότητας που εμφανίστηκαν στα στέγαστρα Καλατράβα

Το ΤΕΕ θα ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα μια δεύτερη μελέτη για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών έδωσε εντολή για έρευνα σε βάθος πενταετίας. 

Για λόγους ασφαλείας οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα. 

Στο μεταξύ η αποκάλυψη του Ολυμπιονίκη και πρώην πρόεδρου του ΟΑΚΑ Πέτρου Γαλακτόπουλου στην ΕΡΤ που δήλωσε ότι από το 2011 ζητούσε συντηρήσεις στο ΟΑΚΑ και σχεδόν κάθε 20 μέρες έστελνε σχετικό έγγραφο στο υπουργείο έχει προκαλέσει αίσθηση.

Η κυβέρνηση πάντως έχει τονίσει ότι ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Η πρώτη τεχνική μελέτη για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομιου διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) , το οποίο θα προχωρήσει τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.. Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από αυτή τη μελέτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τον χρόνο που το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό και τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση. 

Τα προβλήματα στα στέγαστρα Καλατράβα και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του Ποδηλαδρομίου προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και αναζητά απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα.

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

Από την πλευρά του ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει τούτο εδώ το κτίριο. Πρέπει να παραμείνει κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο». 

Και ο ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης έκανε λόγο για ολική παραμέληση τα προηγούμενα χρόνια ενώ ο ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών ΕΜΠ, Γιώργος Γκαζέττας, δήλωσε ότι δεν υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή του έργου το οποίο είναι μέχρι σήμερα μοναδικό στο είδος του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό