16.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ξηλώνει κόσμο ο Κασσελάκης – Το μεγάλο παζάρι με την «παλιά φρουρά» του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια γύρω από τις αλλαγές που σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης  στον οργανωτικό ιστό του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις λίγα 24ωρα μετά το επεισοδιακό 4ο συνέδριο. Πάντως, το προχθεσινό δείπνο μεταξύ Κασσελάκη και Γεροβασίλη μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Οι διαπραγματεύσεις, μεταξύ των διαφορετικών πλευρών του κόμματος συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Εντούτοις, αρκετά στελέχη εκτιμούν πως «το γυαλί έχει ραγίσει» μετά τα όσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο εντός και εκτός Tae Kwon Do.

Το «διαζύγιο» Τσίπρα-Κασσελάκη έχει ταρακουνήσει την Κουμουνδούρου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινά τις αλλαγές, που έχει προαναγγείλει, «ξηλώνοντας» τον Γενικό Διευθυντή του κόμματος Θύμιο Γεωργόπουλο.

Ο κ. Γεωργόπουλος, ο οποίος αντικατέστησε τον αείμνηστο Μίμη Δαρειώτη και αποτελούσε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, είχε υπό την ευθύνη του -μεταξύ άλλων- και το ταμείο του κόμματος.

Με την εσωκομματική «τράπουλα» να ανακατεύεται, οι συμβιβασμοί, οι συμμαχίες και τα «παιχνίδια» ισορροπιών είναι αναπόφευκτα στην Κουμουνδούρου. Γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται πως απομακρύνεται -για τα καλά- το σενάριο άμεσης διεξαγωγής της Κεντρικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση το ενδεχόμενο αλλαγών στην Πολιτική Γραμματεία.

Πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες ημέρες για την πιθανότητα αντικατάστασης των Σβίγκου-Βασιλειάδη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ράνια Σβίγκου δεν αναμένεται να φύγει από τη θέση της, κάτι, όμως, το οποίο δεν θεωρείται πιθανό να ισχύσει για τον Γιώργο Βασιλειάδη.

Οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης αφορούν:

 Τη γενική Διεύθυνση του κόμματος, μετά την απομάκρυνση του Θύμιου Γεωργόπουλου.  Το Γραφείο Τύπου, καθώς η Δώρα Αυγέρη «οδεύει» προς τις ευρωεκλογές. Την διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και ο Γιώργος Τσίπρας αναμένεται να δώσει το “παρών” στις προκριματικές εκλογές ανάδειξης υποψηφίων ευρωβουλευτών. Το εκτελεστικό Γραφείο, το οποίο πρόκειται να ανασυγκροτηθεί με βάση την απόφαση του συνεδρίου. Δυστοκία με τα πρόσωπα, όχι από τον δημοσιογράφο Χάρη Ιωάννου

Τρία πρόσωπα ακούγονται εντόνως στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, τα οποία χαίρουν της εμπιστοσύνης του Στέφανου Κασσελάκη.

Ωστόσο, δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ρόλος τους. Πρόκειται για τους Γιάννη Μπουρνούς, Θανάση Οικονόμου και Θάνο Μωραΐτη, με τον τελευταίο να θεωρείται «γεφυροποιός» μεταξύ του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου και της πλευράς του Νίκου Παππά.

Ο Θανάσης Οικονόμου είναι πρώην Βουλευτής και συντονιστής στεγαστικής πολιτικής, ενώ ο πρώην Βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς βρέθηκε στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, τόσο κατά την παρουσία του στο Λονδίνο όσο και στην Κων/πολη και το όνομά του βρέθηκε στο τραπέζι για τη θέση του γραμματέα. 

Σειρά σχετικών επαφών, φαίνεται πως έχει κάνει και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Καπνισάκης. Επιπλέον, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και το ενδεχόμενο ανασύστασης της θέσης του επικεφαλής του οργανωτικού του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχει μέχρι σήμερα ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως, είναι πιθανόν, εφόσον προχωρήσει ένα τέτοιο σενάριο, να καταργηθεί η θέση του αν. Γραμματέα. Όσον αφορά το εκτελεστικό γραφείο, η επιλογή προσώπων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου του Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακολουθήσει τη «θεσμική» οδό, τοποθετώντας πρόσωπα με κρίσιμα χαρτοφυλάκια αλλά και θεσμικούς κομματικούς ρόλους. Εφόσον, ο Στέφανος Κασσελάκης ακολουθήσει την «γραμμή» Τσίπρα, κάτι το οποίο δεν είναι βέβαιο, τότε δίπλα του θα βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, οι Γραμματείς του κόμματος, ο/η εκπρόσωπος τύπου και, ενδεχομένως, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες ήταν μέλη του προηγούμενου οργάνου.

Ερώτημα παραμένει εάν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει και κάποιο άλλο πρόσωπο, που θα στελεχώσει το νέο πολιτικό κέντρο του κόμματος. Πάντως, στη νέα σύνθεση είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνονται τόσο ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας, όσο και η Όλγα Γεροβασίλη, Αντιπρόεδρος της Βουλής και πλέον κύριος εκφραστής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και του «μπλοκ» Τσίπρα.

Στο μεταξύ, διαψεύδονται τα σενάρια που ήθελαν τον δημοσιογράφο Χάρη Ιωάννου να αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου τύπου στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρξε από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου μία άτυπη βολιδοσκόπηση προς την πλευρά του έμπειρου δημοσιογράφου, ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε. Αναφορικά με τη διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Τσίπρα, χωρίς ακόμα να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις. Έδαφος φαίνεται να κερδίζει το όνομα του Θάνου Μωραΐτη.

Δημοσκοπική καθίζηση, κομματική απαισιοδοξία

Την ίδια ώρα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αυξάνουν τα σύννεφα πάνω από την Κουμουνδούρου, καθώς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει, ενόψει ευρωεκλογών, να παγιώνεται στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η εκτίμηση πως δεν πρόκειται να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας στο εγγύς μέλλον, ενώ τα «πυρά» των ψηφοφόρων δέχεται και ο Αλέξης Τσίπρας, που κρίνουν την παρέμβασή του ως αρνητική.

Στη Δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action24, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 11,9%, δύο μονάδες κάτω από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη (13,9%), ενώ βρίσκεται σε μικρή απόσταση τόσο από την Ελληνική Λύση (10,2%) όσο και από το ΚΚΕ (10,1%).

Ενδεικτικές της εικόνας που εκπέμπει η Κουμουνδούρου, είναι οι απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες για το συνέδριο του κόμματος. 8 στους 10 ψηφοφόρους του γενικού συνόλου εκτιμούν ότι το Συνέδριο δεν ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι του. Συνολικά, στους ψηφοφόρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το 75,5% θεωρεί ότι τα φαινόμενα εσωστρέφειας πρόκειται να συνεχιστούν ή μάλλον θα συνεχιστούν.

Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο, ότι σύμφωνα με το Βαρόμετρο του Action 24, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έκριναν αρνητικά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα σε ποσοστό 61% (42% δηλώνει ότι δεν βοήθησε, ενώ 19% ότι μάλλον δεν βοήθησε). Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 66,7% των ερωτηθέντων απάντησε εξίσου αρνητικά για την παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού.

Πάντως, 8 στους 10 ψηφοφόρους του κόμματος θεωρούν πως η συνεδριακή απόφαση να μη στηθούν νέες εσωκομματικές κάλπες ανάδειξης Προέδρου, ενδυναμώνει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό