23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ξεπέρασε τις 30.000 ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις 29 Φεβρουαρίου ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε ένα ζοφερό ορόσημο, καθώς έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ο αριθμός των νεκρών τον Δεκέμβριο ξεπέρασε τον απολογισμό κάθε προηγούμενης αραβικής σύγκρουσης με το Ισραήλ, καθώς ήταν ήδη στους 20.000. Αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πως ο επίσημος απολογισμός είναι πολύ πιθανό να είναι υποεκτιμημένος, δεδομένης της δυσκολίας ακριβούς καταμέτρησης των θανάτων την ώρα που μαίνονται οι μάχες στη Γάζα, το ιατρικό σύστημα καταρρέει και αρκετοί άνθρωποι πιστεύεται πως είναι κάτω από τα ερείπια.

Ακόμα όμως και έτσι, από μόνος του αυτός ο αριθμός είναι συγκλονιστικός, καθώς σε αντιστοιχία είναι περίπου ένας νεκρός για κάθε 73 Παλαιστίνιους στη Γάζα, ο πληθυσμός της οποίας είναι περίπου 2,2 εκατομμύρια. Τα στοιχεία που παρέχονται από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς δεν κάνουν διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Πολλοί διεθνείς παρατηρητές δήλωσαν πως ο συνολικός απολογισμός του υπουργείου είναι αξιόπιστος, ενώ το ποσοστό των μαχητών που συνδέονται με τη Χαμάς μεταξύ των νεκρών παραμένει ασαφές.

Το Ισραήλ δέχεται αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για να σταματήσει την επίθεσή του και ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο ισχυρότερος σύμμαχός του, έχει εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αλλά οι Ισραηλινοί ηγέτες επιμένουν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν προκειμένου να εξαλείψουν τη Χαμάς.

Οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ προσπαθούν να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά οι προοπτικές παραμένουν θολές. Την Τετάρτη ο ηγέτης της Χαμάς δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι είναι ανοιχτοί σε συμφωνία με το Ισραήλ αλλά και ταυτόχρονα έτοιμοι να συνεχίσουν να πολεμούν. Κάλεσε παράλληλα τους Παλαιστίνιους να διαδηλώσουν στο τζαμί Άκσα στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο, αυξάνοντας την προοπτική νέων συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας γύρω από έναν χώρο ιερό τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Εκτός από τον κίνδυνο να σκοτωθούν σε χτυπήματα ή μάχες, οι Παλαιστίνιοι ζουν με το αυξανόμενο φάσμα της πείνας και των ασθενειών. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι βρέφη πέθαναν από αφυδάτωση και υποσιτισμό τις τελευταίες ημέρες. Ένας γιατρός που βρισκόταν στη Γάζα στα τέλη Ιανουαρίου δήλωσε στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS αυτή την εβδομάδα ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν «σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως» λόγω της έλλειψης βασικών ιατρικών προμηθειών.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, δήλωσε την Πέμπτη σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τους 30.000 θανάτους ότι οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν στη Γάζα ήταν γυναίκες και παιδιά. «Αυτή η φρικτή βία και ο πόνος πρέπει να τελειώσει. Κατάπαυση του πυρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από New York Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό