30 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ξεκινά την εξερεύνηση του ναυαγίου του «Σαν Χοσέ»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ξεκίνησε την εξερεύνηση μιας βυθισμένης ισπανικής γαλέρας του 18ου αιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται ως «το ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Το νοτιοαμερικανικό έθνος κήρυξε επίσης προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή γύρω από τη γαλέρα San José – η οποία βυθίστηκε από το βρετανικό βασιλικό ναυτικό το 1708 στην Καραϊβική Θάλασσα.

Το πλοίο, η κυριότητα του οποίου παραμένει αμφισβητούμενη, μετέφερε ένα από τα μεγαλύτερα φορτία τιμαλφών που έχουν χαθεί ποτέ στη θάλασσα όταν δέχθηκε επίθεση λίγο έξω από την πόλη Καρθαγένη της Κολομβίας. Εκτιμάται ότι ήταν φορτωμένο με θησαυρούς αξίας 16 δισ. λιρών (20 δισ. δολαρίων).

Ναυάγιο γαλέρας Σαν Χοσέ, Κολομβία. Screenshot: YouTube/MinDefensa Colombia

Εκείνη την εποχή, το πλοίο μετέφερε το πολύτιμο φορτίο του στον Ισπανό βασιλιά για να βοηθήσει στην πληρωμή του πολέμου του εναντίον των Βρετανών. Σχεδόν 600 μέλη του πληρώματος βυθίστηκαν μαζί του.

Τα στάδια της έρευνας

Το πρώτο στάδιο του ερευνητικού έργου -που περιγράφεται ως «φάση χαρακτηρισμού»- θα χρησιμοποιήσει τηλεχειριζόμενους αισθητήρες για τη δημιουργία εικόνων της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας κατάλογος του αρχαιολογικού υλικού στο βυθό.

Υποβρύχια ρομπότ θα λάβουν επίσης μετρήσεις γύρω από το ναυάγιο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση ακαδημαϊκών μελετών, δήλωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας της Κολομβίας.

Οι επόμενες φάσεις θα εξαρτηθούν από το τι θα έρθει στο φως σε αυτή την πρώτη φάση του έργου, πρόσθεσε. Ο τίτλος του έργου μεταφράζεται ως «προς την καρδιά της γαλέρας του Σαν Χοσέ».

Colombian Army/Handout via REUTERS

Ο Χουάν Νταβίντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, χαρακτήρισε την εξερευνητική αποστολή ως «πρωτοφανή». Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι η κήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης περιοχής θα επιτρέψει τη διατήρησή της, δεδομένης της «υψηλής επιστημονικής και πολιτιστικής της αξίας». Η Κολομβία ανακοίνωσε την ανακάλυψη του ναυαγίου το 2015 – αλλά υπόκειται σε μακροχρόνιες νομικές διαμάχες σχετικά με το σε ποιον ανήκει το περιεχόμενο του πλοίου. Η αμερικανική εταιρεία διάσωσης, Sea Search Armada, είναι ένα από τα μέρη που διεκδικούν το πλοίο, όπως και η Ισπανία στο παρελθόν.

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε ότι δεν προβλέπονται αρχαιολογικές ανασκαφές στο αρχικό στάδιο του έργου.

Η Κολομβία θέλει να ανακτήσει τον θησαυρό από το «άγιο δισκοπότηρο των ναυαγίων»

: BBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό