20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ξεκινά δοκιμή του εμβολίου για τον Co-19 σε ασθενείς με HIV στην Αφρική

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Moderna θα ξεκινήσει δοκιμή του εμβολίου της για τον Co-19 σε οκτώ αφρικανικές χώρες για να εξετάσει την αποτελεσματικότητά του σε άτομα που είναι θετικά στον ιό HIV. 

Οι χώρες που θα λάβουν μέρος στη μελέτη είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Σουαζιλάνδη, η Μποτσουάνα, το Μαλάουι, η Ζάμπια, η Ουγκάντα ​​και η Κένυα.  Η μελέτη πήρε το όνομα Ubuntu, μια λέξη στη γλώσσα Nguni σημαίνει «Είμαι επειδή είσαι», τονίζοντας το πνεύμα της κοινότητας.

Η μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει περίπου 14.000 εθελοντές, θα εξυπηρετήσει διπλό σκοπό, αξιολογώντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν το Δίκτυο Πρόληψης Co-19 και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής.

«Είναι η πρώτη (δοκιμή) που αξιολογεί συγκεκριμένα την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου Co-19 σε άτομα που ζουν με HIV, συμπεριλαμβανομένων εκείνων χωρίς ελεγχόμενες λοιμώξεις», ανέφεραν. «Εκτός από την εξέταση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων mRNA του Co-19 σε άτομα που ζουν με HIV, οι ερευνητές της μελέτης επιδιώκουν να προσδιορίσουν το βέλτιστο σχήμα για αυτόν τον πληθυσμό», εξήγησαν στη δήλωσή τους.

Στην Αφρική εντοπίζεται το 70% των κρουσμάτων HIV στον κόσμο. Παράλληλα, 8,2 εκατομμύρια άτομα, ή το 13% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του ανοσοποιητικού συστήματος AIDS.

Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι παραλλαγές Βήτα και το Όμικρον του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη νότια Αφρική, μπορεί να προέκυψαν επειδή ένα άτομο με μη ελεγχόμενο HIV μολύνθηκε από τον Co-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στο παθογόνο να μεταλλαχθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό