20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ξεκίνησε η επέλαση της κακοκαιρίας, ανησυχία για τη Θεσσαλία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κακοκαιρία, που προβλέπεται σύντομη αλλά ισχυρή σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, έχει ήδη ξεκινήσει να …δείχνει τα δόντια της σε περιοχές της χώρας. Ήδη βρέχει σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και αλλού.

Αρχές και πολίτες, ειδικά σε περιοχές όπως είναι η Θεσσαλία, ανησυχούν για την έκταση των φαινομένων και τις ζημιές που ενδεχομένως επιφέρουν.

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την κακοκαιρία που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες & ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το 112 της Πολιτικής Προστασίας.

Κικίλιας: «Μας ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έχει τεθεί επικεφαλής της σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και θωράκισης σε ολόκληρη την περιοχή της Θεσσαλίας.

«Μας ανησυχεί πιο πολύ η Θεσσαλία, διότι το πεδίο της είναι επιβαρυμένο από την τελευταία καταστροφή» υπογράμμισε ο υπουργός. «Είμαστε όλοι εδώ. Για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε πριν μερικούς μήνες, όμως προφανώς γίνεται σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο» σημείωσε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη.

Ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε πως θα μείνει στη Λάρισα όλο το βράδυ, μέχρι και το Σάββατο (20/4). «Ζήτησα να είμαστε σε διασπορά όλη τη νύχτα για να παρακολουθήσουμε ανά περιοχή της Θεσσαλίας το φαινόμενο. Η επαγρύπνηση πρέπει να υπάρχει. Καλό είναι για αυτές τις βραδινές ώρες να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Είναι σημαντικό το ότι εργαζόμαστε όλοι μαζί» συμπλήρωσε.

Εικόνα από τη σύσκεψη στη Λάρισα (φωτο: Eurokinissi

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας τόνισε πως «είμαστε σε ετοιμότητα» και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη. Το παρακολουθούμε κι είμαστε επί ποδός. Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι το φαινόμενο να λήξει».

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού στο βίντεο του onlarissa:

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Θανάσης Μαμάκος, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι από την Αστυνομία, τον Στρατό και την Πυροσβεστική.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Καθαρίζουν τα φρεάτια στη Λάρισα – Θωρακίζουν τα σπίτια με τσουβάλια άμμου

Συναγερμός για την επερχόμενη κακοκαιρία, έχει σημάνει στη Λάρισα, μετά τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, ότι θα δεχτεί απόψε τεράστιες ποσότητες νερού. Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης και σε άλλες συνοικίες κάτοικοι προετοιμάζονται έχοντας προμηθευτεί με τσουβάλια με άμμο, ενώ καθαρίζονται φρεάτια πέριξ της πόλης.

Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Αναλυτικά, στο νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ αναφέρεται:

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19-04-24) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό