20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυξήσεις που αγγίζουν ακόμη και το 45% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, πριν από την εκδήλωση της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», καταγράφονται στις τιμές χονδρικής λαχανικών, τις οποίες μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δούμε –τουλάχιστον έως ένα βαθμό– και στις τιμές λιανικής. Οι αυξήσεις στις τιμές αφορούν και εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που σχετίζεται αφενός με την αυξημένη ζήτηση και τη χαμηλή προσφορά, και αφετέρου με τις μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις προηγούμενες εβδομάδες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι και στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς λαχανικών και γαλακτοκομικών, η παραγωγή είχε πληγεί από τον παρατεταμένο καύσωνα, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν αρνητικά ακόμη και την ποσότητα γάλακτος που«κατεβάζουν» τα αιγοπρόβατα. Εκτεταμένες ζημιές στη φυτική και τη ζωική παραγωγή, οι οποίες ενδέχεται να πυροδοτήσουν ανατιμήσεις, υπάρχουν και στην περιοχή του Εβρου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου οι εγχώριες ντομάτες πωλούνταν από 1 έως 1,50 ευρώ/κιλό, με επικρατούσα τιμή το 1,30 ευρώ (σ.σ. η επικρατούσα τιμή δηλώνει ότι σε αυτό το επίπεδο τιμής έγιναν οι περισσότερες αγοραπωλησίες), ενώ μία εβδομάδα πριν, στις 4 Σεπτεμβρίου, το εύρος τιμών ήταν από 0,60 έως 1,20 ευρώ/κιλό, με επικρατούσα τιμή τα 0,90 ευρώ/κιλό. Σημειώνεται ότι οι τιμές και για τις δύο εβδομάδες αφορούν ντομάτες ίδιας ποιότητας. Τα κολοκύθια πωλούνται αυτή την εβδομάδα από 1 έως 1,50 ευρώ ανά κιλό, ενώ στις 4 Σεπτεμβρίου πωλούνταν από 0,70 έως 1,30 ευρώ/κιλό, με επικρατούσα τιμή αυτή την εβδομάδα το 1,30 ευρώ/κιλό, από 1 ευρώ/κιλό προ κακοκαιρίας. Τα φασολάκια (τσαουλιά) πωλούνται από 1,50 έως 2,80 ευρώ/κιλό έναντι 1,20-2,30 ευρώ/κιλό την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στα φασολάκια μπαρμπούνια, με τις τιμές χονδρικής αυτή την εβδομάδα να κυμαίνονται από 1,50 έως 2,30 ευρώ, από 1,20 έως 1,60 ευρώ μία εβδομάδα πριν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται και σε εισαγόμενα προϊόντα και δη στις εισαγόμενες ντομάτες. Τη Δευτέρα πριν από την κακοκαιρία η τιμή χονδρικής κυμαινόταν από 0,70 έως 1,30 ευρώ/κιλό, ενώ ακριβώς μία εβδομάδα μετά, και με την κακοκαιρία να έχει πλήξει την Ελλάδα, πωλούνταν από 1,20 έως 1,40 ευρώ ανά κιλό. Αυξήσεις, αν και μικρότερες, παρατηρούνται στις τιμές χονδρικής και άλλων κηπευτικών, όπως στα αγγούρια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μαρούλια. 

Στην περίπτωση των φρούτων, πάντως, δεν παρατηρούνται ακόμη ανατιμήσεις, δεδομένου ότι αρκετά από αυτά έχουν συγκομισθεί πριν από την κακοκαιρία και βρίσκονται σε ψυγεία σε σχετική επάρκεια. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε ανατιμήσεις και ελλείψεις το επόμενο διάστημα, ειδικά στα μήλα. Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του εμφιαλωμένου νερού που πωλείται στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς φαίνεται ότι η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν φαίνεται να απέτρεψε φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Με βάση την υπουργική απόφαση, θα ισχύουν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023 οι ακόλουθες ανώτατες τιμές για το εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία: 0,50 ευρώ για τη συσκευασία των 500 ml, 0,55 ευρώ για τη συσκευασία των 750 ml, 0,60 ευρώ για τη συσκευασία του ενός λίτρου, 0,70 ευρώ για τη συσκευασία του 1,5 λίτρου, 1,20 ευρώ για πολυσυσκευασία 6 φιαλών των 500 ml, 2 ευρώ για τις πολυσυσκευασίες των 12 φιαλών των 500 ml και των 6 φιαλών του ενός λίτρου, και 2,50 ευρώ για την πολυσυσκευασία των 6 φιαλών του 1,5 λίτρου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό