17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ξανά στο τραπέζι η καθυστέρηση του Euro 7

Ειδήσεις Ελλάδα

Από το Euro 1 του 1992 τα πρότυπα εκπομπών ρύπων στοχεύουν στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα νέα αυτοκίνητα επιβάλλοντας στους κατασκευαστές ολοένα και χαμηλότερα όρια που τα νέα μοντέλα τους πρέπει να τηρούν εφόσον θέλουν να είναι διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Παρά τα διαρκή παράπονα τους, οι κατασκευαστές συμμορφώνονταν αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία ενδεχομένως να αποτελεί και ένα σημάδι προόδου. Το Euro 7 όμως, που είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε ισχύ από το 2025 έχει ξεχειλίσει το ποτήρι των εταιριών που νιώθουν ούτως ή άλλως πιεσμένοι από την διορία που έχει θέσει η Ε.Ε. για την έμμεση κατάργηση των Μ.Ε.Κ. και φωνάζουν “ήμαρτον”.
Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία, πιέζουν πολύ έντονα για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Euro 7 αναφέροντας ότι το κόστος που θα προσθέσει στα ήδη ακριβότερα (για άλλους λόγους) αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα υψηλό και τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι σχεδόν αμελητέα. Επιπρόσθετα, το κόστος της συμμόρφωσης με το Euro 7 πρότυπο πέφτει στα μικρότερα και θεωρητικά πιο προσιτά μοντέλα με δυσανάλογο τρόπο και αυτό μπορεί δυνητικά να περιορίσει την ελευθερία κίνησης της μεσαίας τάξης.
Η Ισπανία που αυτό το εξάμηνο είναι στην προεδρία της Ε.Ε. με ατζέντα η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πρόοδο στην “πράσινη μετάβαση”, ελπίζει να παρουσιάσει μία βιώσιμη και κοινά αποδεκτή πρόταση στο συμβούλιο ανταγωνιστικότητας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά δεν είναι γνωστό ακόμα αν η υποχώρηση κυρίως αναφορικά με την ημερομηνία εφαρμογής του Euro 7 θα ικανοποιήσει τους αντιρρησίες. Η Γαλλία για παράδειγμα, έχει εκφράσει την πεποίθηση μέσω του υπουργού Οικονομικών, Bruno Le Maire, ότι το συγκεκριμένο πρότυπο πρέπει να καταργηθεί καθώς θα στοιχίσει στους κατασκευαστές “περιττά χρήματα” σε μία κρίσιμη καμπή. Ανάλογη είναι η στάση και της Ιταλίας που αναζητούσε ούτως ή άλλως τρόπο να μπλοκάρει το Euro 7. Η ελπίδα είναι πάντως ότι θα υπάρξει συμφωνία ούτως ώστε να προχωρήσουν οι χώρες στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό