22.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ξανά στο σφυρί το πρωτότυπο αντίγραφο της λίστας του Σίντλερ

Ειδήσεις Ελλάδα

Το μοναδικό αντίγραφο της Λίστας του Σίντλερ βγαίνει ξανά στο σφυρί μετά τη μείωση της τιμής από τους πωλητές του. Το σπάνιο ιστορικό κειμήλιο πωλείται επί του παρόντος για 1,8 εκατομμύρια δολάρια μέσω του οίκου δημοπρασιών Moments in Time. Ο ιδιοκτήτης του σπάνιου αντιγράφου έλαβε τη λίστα από την οικογένεια του Ιτσχάκ Στερν, λογιστή και δεξί χέρι του Σίντλερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά χρόνια η λίστα προσφερόταν προς πώληση με την αρχική της τιμή να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια δολάρια ωστόσο κανείς δεν ενδιαφερόταν να την αγοράσει.

Ο συλλέκτης ελπίζει ότι η μειωμένη τιμή θα φανεί πιο προσιτή ενώ στην ιστοσελίδα του αμερικανικού οίκου δημοπρασδιών αναφέρεται ότι ο αγοραστής “θα αποκτήσει ένα αντικείμενο ανεκτίμητης αξίας”.

Η εν λόγω λίστα, με ημερομηνία 18 Απριλίου 1945, είναι η προτελευταία λίστα που συνέταξε ο Σίντλερ από τις συνολικά 7 πολυσέλιδες λίστες στις οποίες απαριθμούνται συνολικά 801 ονόματα.

Είναι επίσης ένας από τους τέσσερις μοναδικούς καταλόγους που υπάρχουν. Ο ένας στεγάζεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον ενώ οι άλλοι δύο βρίσκονται στο Κέντρο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από τον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ ο οποίος έσωσε περισσότερες από 1.200 ζωές Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, απασχολώντας τους στα εργοστάσιά του σε σμάλτο και πυρομαχικά.

Μάλιστα αποτέλεσε και την έμπνευση του Στίβεν Σπίλμπεργκ, το 1993, ο οποίος αποτύπωσε το δράμα εκατομμυρίων Εβραίων στην ομώνυμη ταινία «Η λίστα του Σίντλερ» η οποία είχε λάβει διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς κινηματογράφου. Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ο Λίαμ Νίσον και ο Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ. Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει 7 Όσκαρ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό