23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ξανά στο προσκήνιο η δημιουργία «πράσινου» κόμματος εν μέσω σεναρίων διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Tο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέο οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα άφησε χθες ανοιχτό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης, λίγες ημέρες μετά την δήλωση του πρώην βουλευτή Δημήτρη Βίτσα περί πιθανής συγκρότησης ανανεωτικού-οικολογικού κόμματος της αριστεράς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ημερήσια εφημερίδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία με τη μορφή πράσινου κόμματος και συνέδεσε αυτή την προοπτική, εμμέσως πλην σαφώς, με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Από το 2019 που συμμετείχα στην Προοδευτική Συμμαχία με την πολιτική κίνηση «Κόσμος», αυτό που προσπαθώ να κάνω κι εγώ με όλο το δυναμικό της Κίνησης είναι να δώσουμε την πολιτική διάσταση της κλιματικής δράσης η οποία, ενώ είναι προφανής στις άλλες χώρες της Ευρώπης και σε πολλές χώρες του κόσμου, δεν είναι τόσο προφανής στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια συζήτηση την οποία ο κόσμος της Αριστεράς φαίνεται ότι είναι πολύ ώριμος να την ακούσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ρευστή κατάσταση και στάση αναμονής

Αναφερόμενος δε στη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κόκκαλης δεν έκρυψε την αγωνία του και κατέστησε σαφές ότι τηρεί στάση αναμονής. «Αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι προσπαθούν να δούνε ποιος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα θέλανε και ποιος ΣΥΡΙΖΑ τους χωράει» είπε και παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύνθεσης των απόψεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Είναι σίγουρο ότι πρέπει να υπάρξει αρκετή ειλικρίνεια και αρκετή ικανότητα σύνθεσης, προκειμένου να απειληθεί η πρωτοφανής κυριαρχία της Δεξιάς η οποία δεν είναι υπέρ της κλιματικής δράσης. Είναι αναποτελεσματική. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει το πρόβλημα, δεν είναι η λύση. Το έχει δείξει και στην πρώτη της θητεία, το αποδεικνύει και σήμερα. Εγώ συμμετέχω σε αυτήν τη συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αγωνία, με ειλικρίνεια και αναλόγως θα κρίνω» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς δε από τον δημοσιογράφο «αν όλα παραμένουν ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ» ο κ. Κόκκαλης απάντησε «δυστυχώς». «Όταν δυστυχώς παραμένουν ανοιχτά για τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον και του Συνασπισμού, προφανώς παραμένει και για μένα και για όλους όσοι είμαστε στον χώρο. Κακά τα ψέματα, αυτήν την ώρα βρισκόμαστε σε μια Αριστερά, Κεντροαριστερά, μέχρι προοδευτικό Κέντρο -που λέει το καταστατικό- σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης. Για μένα ο κλιματικός χώρος είναι ένα συστατικό στοιχείο της Αριστεράς. Εάν υπάρχουν σχήματα τα οποία έχουν το εύρος και τη δυνατότητα να τον εντάξουν είναι ακόμη καλύτερα» πρόσθεσε στο ίδιο πνεύμα.

Ανανεωτική, οικολογική Αριστερά

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τη διαγραφή του οποίου έχει εισηγηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης, είχε ταχθεί υπέρ της ίδρυσης αριστερού οικολογικού πολιτικού φορέα. «Η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά – σας έβγαλα τίτλο για το πώς θα πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα – μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο» είχε αναφέρει ο κ. Βίτσας. Σε νέες δηλώσεις του πάντως χθες ο κ. Βίτσας τάχθηκε κατά της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει καθαρή η φυσιογνωμία του κόμματος. «Αν υπάρχει ρήξη να ξέρετε το εξής: κάποιοι θα πάνε από τη μία μεριά, κάποιοι θα πάνε από την άλλη μεριά αλλά ο περισσότερος κόσμος θα πάει σπίτι του».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό