21.3 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Ξέραμε για νεκρούς πριν τη συνέντευξη του Τσίπρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι η ηγεσία της πυροσβεστικής γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι, πολύ πριν την περιβόητη συνέντευξη τύπου στο ΕΣΚΕ για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προχώρησε, κατά την απολογία του, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

Aπό τη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι / Eurokinissi

Μάλιστα, ο πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής επιβεβαίωσε ότι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών το βράδυ που δόθηκε η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας υπογράμμισε ότι η δυναμική του φαινομένου δεν τους έδωσε χρόνο για να κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που έκαναν.

Aπό τη δική για την τραγωδία στο Μάτι / Eurokinissi

Στην ερώτηση του εισαγγελέα για το χρόνο που έγινε γνωστό ότι υπήρχαν νεκροί, απάντησε: «Στις 19.54.19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός».

Εισαγγελέας: Στη συνέντευξη Τύπου που δώσατε εκείνο το βράδυ ξέρατε για νεκρούς;

Κατηγορούμενος: Ναι ξέραμε για κάποιους νεκρούς.

Ο κ. Τερζούδης ισχυρίστηκε πάντως πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν κατατεθεί «ολοκληρωμένα σχέδια για την υλοποίηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις πυρκαγιάς.

Οι δραματικές στιγμές στην τραγωδία στο Μάτι / Eurokinissi

«Μετά από μια τραγωδία σαν αυτή απαιτείται αλλαγή .Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε ήρθε η Πολιτεία και προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών .Μέχρι τότε δεν υπήρχε .Έπρεπε να γίνει η Ηλεία… Το 2018 γίνεται το Μάτι. Άλλη ανείπωτη τραγωδία. Και έρχεται η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά ,αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση και υποχρέωσε μετά τους δήμους και τις περιφέρειες να συντάξουν σχέδια οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης. Έδωσε 18μηνη παράταση και βρισκόμαστε στο 2024. Έρχεται η Γενική Γραμματεία και τον Απρίλιο του 2023 στέλνει εγκύκλιο με κατευθυντήριες οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση με τη συνδρομή πυροσβεστικής αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και λιμενικού σώματος όπου υπάρχει. Θα δείτε ότι υπάρχουν και χώροι καταφυγής για τη υλοποίηση της δράσης. Ρώτησα αν τα σχέδια αυτά έχουν κατατεθεί αλλά μου είπαν όχι ακόμα» είπε ο κατηγορούμενος και συμπλήρωσε: «Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα….».

Από την ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής από τον τότε αρχηγό, Σωτήρη Τερζούδη

Ο πρώην αρχηγός κλήθηκε να εκτιμήσει σήμερα, εξετάζοντας τα γεγονότα εκείνης της ημέρας, εντοπίζει επιχειρησιακά λάθη. «Η αποτίμηση απαιτεί να ξέρεις επακριβώς τι έγινε στο πεδίο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά λάθη. Τα εναέρια διαθέσιμα κινητοποιήθηκαν», ισχυρίστηκε.

Εισαγγελέας: Έχετε πει ότι ο Τόσκας και ο Φωστιέρης με παρέκαμπταν και ο Τόσκας έδινε χωρίς την έγκριση μου επιχειρησιακές εντολές στον Φωστιέρη.

Κατηγορούμενος: Υπόθεση είναι αυτό…

Εισαγγελέας: Σας διαβάζω ολόκληρη την περικοπή της απάντησης σας. Υπόθεση είναι αυτό;

Κατηγορούμενος: Με απασχόλησαν αυτές οι εντολές… Ήταν σωστές.

Εισαγγελέας: Προβλέπεται ο υπουργός να δίνει εντολές;

Κατηγορούμενος: Υπό της έννοια του να δίνει επιχειρησιακές εντολές όχι, αλλά μπορούσε να ρωτά συνεχώς… Ήταν ανώτατος απόστρατος. Και τώρα δεν είμαι παντάπασι βέβαιος για αυτό που είχε καταθέσει.

Η δραματική σύσκεψη και η μοιραία συνέντευξη Τύπου

Σημειώνεται πως ώρες μετά από την τραγωδία και ενώ υπήρχαν ήδη οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ο Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφει από τη Βοσνία και μεταβαίνει στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. 

Φωτ. Aρχείου Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι δημοσιογράφοι μιλούσαν για νεκρούς οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής μπροστά στις ανοιχτές κάμερες δεν λένε κουβέντα στον πρωθυπουργό – αντίθετα η εικόνα που μεταφέρουν αφορά στην επιχειρησιακή δράση των πτητικών μέσων την επόμενη ημέρα και τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τότε για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές….  

Το οικόπεδο της φρίκης στο Μάτι όπου 26 άνθρωποι εγκλωβίζονται και χάνουν τη ζωή τους / Eurokinissi

H σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η συνέντευξη που παραχώρησαν αργότερα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μαζί με τους αρχηγούς της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. 

Η συνέντευξη Τύπου για την τραγωδία στο Μάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και οργή / Eurokinissi

Όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχείρησαν να ανοίξουν θέμα εμπρησμών με βάση…αεροφωτογραφίες και δορυφόρους, χωρίς κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Άπαντες δήλωσαν περίπου… ικανοποιημένοι από την κινητοποίηση του μηχανισμού και την επιχειρησιακή δραστηριότητα της πυροσβεστικής. 

Στην ιστορία έχει μείνει η δήλωση του Νίκου Τόσκα: «προσπαθώ να βρω λάθη, αλλά στο επιχειρησιακό σκέλος δε βρίσκω μεγάλα λάθη….» ενώ ο αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης που σήμερα αποκαλύπτει ότι όλοι ήξεραν για νεκρούς, δήλωνε: «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν γινόταν να κάνω το οτιδήποτε διαφορετικό…» 

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές που είχε προκαλέσει σάλο καθώς οι τότε υπουργοί άνοιξαν θέμα εμπρησμών χωρίς καμία αυτοκριτική για την τραγωδία στο Μάτι. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό