24.8 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Ξένες εταιρείες στην Κίνα διακόπτουν τις εργασίες τους λόγω έλλειψης ενέργειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ξένες εταιρείες αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους στην Κίνα λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, γράφει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μεταξύ αυτών , η εταιρεία iPhone Apple και η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla,ανέφεραν ότι χρειάστηκε σταματήσουν την παραγωγή τους  για αρκετές ημέρες. Μια έρευνα του FAZ μεταξύ εταιρειών από τη Γερμανία που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έδειξε πάντως ότι  δεν έχουν σημειωθεί ακόμη προβλήματα μεγάλης κλίμακας. Ωστόσο, υπήρξαν περιστασιακές διακοπές. Πολλές ξένες εταιρείες έχουν προς το παρόν ένα κοινό σημείο όσον αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: Ανησυχούν για τους τοπικούς προμηθευτές ενέργειας.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εκπροσωπείται έντονα στην Κίνα. Τα περισσότερα από τα εργοστάσια του Ομίλου Volkswagen λειτουργούν προς το παρόν κανονικά. “Σε ορισμένα εργοστάσια όμως, κάποιες παραγγελίες ματαιώθηκαν προσωρινά», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας .Αλλά η κατάσταση είναι τεταμένη: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με τους προμηθευτές μας», λέει ο Όμιλος Volkswagen.

Αλλά και η BMW, που κατασκευάζει αυτοκίνητα και κινητήρες στην βορειοανατολική Κίνα, δεν μπορεί να κάνει μια πρόβλεψη για τις επόμενες εβδομάδες.  Η χημική εταιρεία BASF αισθάνεται επίσης τις επιπτώσεις από την έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού και ήδη  ζήτησε από τις επαρχιακές αρχές ς να εξασφαλίσουν την παροχή άνθρακα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατανάλωση άνθρακα και την κατάσταση του εφοδιασμού στη χώρα. Εκτός από τα εργοστάσια, εκατομμύρια νοικοκυριά επηρεάστηκαν επίσης από διακοπές ρεύματος σε ορισμένες επαρχίες. Συχνά αυτά συμβαίνει μάλιστα, χωρίς προειδοποίηση.

Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί βέβαια να επιτύχει τον περιορισμό της παραγωγής ενέργειας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών CO2. Παρατηρητές εκτιμούν πάντως ότι η  απότομη αύξηση των τιμών του άνθρακα είναι κύριος λόγος για τη μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό καθιστά ασύμφορη την παραγωγή για τους φορείς εκμετάλλευσης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Η κινεζική οικονομία «διψά» για ενέργεια επειδή τρέχει ξανά με πλήρη ταχύτητα μετά την πανδημία, αλλά λόγω των σημερινών προβλημάτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ορισμένοι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει ελαφρώς τις προβλέψεις τους για τους εφετινούς ρυθμούς  ανάπτυξης της Κίνας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό