23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νόμπελ Οικονομίας – Κλόντια Γκόλντιν: Η «ντετέκτιβ» οικονομολόγος που εξιχνιάζει τις πηγές των ανισοτήτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερεύνησε τη γυναικεία απασχόληση, αναδεικνύοντας τις πηγές των μισθολογικών ανισοτήτων και συνδυάζοντας την ιστορική προσέγγιση και την οικονομική θεωρία.

Η Αμερικανίδα Κλόντια Γκόλντιν (Claudia Goldin), η οποία είναι η τρίτη γυναίκα που βραβεύεται με το Νόμπελ Οικονομίας, αρέσκεται να αυτοχαρακτηρίζεται «ντετέκτιβ».

Πρώτη γυναίκα επικεφαλής του τμήματος Οικονομίας του Χάρβαρντ, η 77χρονη οικονομολόγος παρακολούθησε την μακρά εποποιία των Αμερικανίδων εργατριών προς την ισότητα, επισημαίνοντας τον ρόλο της Ιστορίας και της τεχνολογικής προόδου στην ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, αλλά επίσης και τον δύσκολο συμβιβασμό που οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να κάνουν ανάμεσα στην καριέρα και την οικογένεια από τις αρχές του 20ού αιώνα.

BREAKING NEWSThe Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2023 Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel to Claudia Goldin “for having advanced our understanding of women’s labour market outcomes.”#NobelPrize pic.twitter.com/FRAayC3Jwb

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2023

Η Κλόντια Γκόλντιν διαιρεί την διαδρομή αυτή σε πέντε περιόδους:

1900-1920, όταν μικρός αριθμός πτυχιούχων γυναικών αναγκάσθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην εργασία και την οικογένεια (λιγότερο από το ένα τρίτο των εργαζόμενων γυναικών είχαν παιδιά),1920-1940, όταν πολλές γυναίκες σταμάτησαν να εργάζονται για να κάνουν οικογένεια εξαιτίας της Μεγάλης Υφεσης.Ακολουθεί ο Β’ παγκόσμιος Πόλεμος και, μέχρι την δεκαετία του 1960, μία περίοδος όπου οι γυναίκες πιέστηκαν να κάνουν παιδιά και δεν επέστρεφαν στην εργασία παρά αφού τα μεγάλωναν, με χαμηλές επαγγελματικές προοπτικές.Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έθεσαν ως προτεραιότητα την καριέρα τους και το ένα τέταρτο αυτών δεν απέκτησε ποτέ παιδιά.Η τελευταία γενιά προσπάθησε να συνδυάσει καριέρα και οικογένεια, βοηθούμενη από την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αλλά χωρίς να επιτύχει την ισότητα, ούτε στην αμοιβή ούτε στην οικογένεια.

Στο τελευταίο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2021 στις ΗΠΑ «Career and family: women’s century-long journey towards equity», η Κλόντια Γκόλντιν εξηγεί ότι οι ανισότητες αυτές παραμένουν, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η μία τροφοδοτεί την άλλη μέσω της «αδηφάγου εργασίας» (greedy work).

Από την αρχαιολογία και τη μικροβιολογία, στα οικονομικά

Η πρωτοπόρος της μελέτης του φύλου στην εργασία, η οποία έχει γράψει για τη δουλεία, τη διαφθορά, την εκπαίδευση, ενδιαφέρεται αρχικά για την οικογενειακή οικονομία. «Αυτή η εργασία με απασχόλησε για αρκετό καιρό, αλλά περί το 1980 αντιλήφθηκα ότι κάτι έλειπε. Παρέβλεπα το μέλος της οικογένειας που υφίστατο μακροπρόθεσμα την βαθύτερη αλλαγή -τη γυναίκα και τη μητέρα. Την παρέβλεπα διότι την παρέβλεπαν οι πηγές», δηλώνει σε αυτοβιογραφικό της δοκίμιο που δημοσιεύτηκε το 1998.

Το κείμενο ξεκινά με την εξής φράση: «Πάντα ήθελα να γίνω ντετέκτιβ και τελικά τα κατάφερα». Παιδί του Μπρονξ, γεννημένη στις 14 Μαΐου 1946, η Κλόντια Γκόλντιν αρχικά παθιάζεται με την αρχαιολογία, λόγω των απογευμάτων που περνά δίπλα στις μούμιες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για να γλιτώσει από τα αποπνικτικά καλοκαίρια της Νέας Υόρκης.

Στην συνέχεια, ανακαλύπτει την μαγεία του μικροσκοπίου και αποφασίζει να αναζητήσει τα μυστικά των βακτηρίων και της μικροβιολογίας. Εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ωστόσο τα μαθήματα του καθηγητή Αλφρεντ Καν για την βιομηχανική οργάνωση την παρακινούν να ανακαλύψει νέο πεδίο έρευνας: τελικά θα γίνει οικονομολόγος.

Η ίδια περιγράφει με πάθος και βαθιά απόλαυση τις ώρες που πέρασε ψάχνοντας τα αρχεία για να ξετρυπώσει τα στοιχεία για τις μισθολογικές διαφορές, για τις γυναίκες που αναλάμβαναν τις οικογενειακές επιχειρήσεις μετά τον θάνατο του συζύγου τους, τις πολιτικές των επιχειρήσεων σχετικά με την απασχόληση ή μη παντρεμένων γυναικών.

Παθιασμένη με την Ορνιθολογία, τις πεζοπορίες και τα σκυλιά (η Πίκα, το golden retriever της έχει δική της σελίδα στην ιστοσελίδα του Χάρβαρντ) – η Κλόντια Γκόλντιν είναι παντρεμένη με τον οικονομολόγο Λάρι Κατζ. Το 2014, ίδρυσε πρόγραμμα για την ενθάρρυνση των νέων φοιτητριών για να ακολουθήσουν οικονομικές σπουδές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό