20.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Νταβός: Εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας – Ανάγκη για νέα προσέγγιση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που προέρχεται από γεωπολιτικές εντάσεις, σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώνει έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων, στο πλαίσιο  της ετήσιας συνάντησης στο Νταβός και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) ανοίγει επίσημα σήμερα τις πόρτες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου με θέμα την επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης σε μια περίοδο με μεγάλες γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα.

Ερευνα με περισσότερους από 60 οικονομολόγους

Η έρευνα αυτή στην οποία συμμετείχαν πάνω από 60 οικονομολόγοι από όλον τον κόσμο, αποτελεί απόπειρα σκιαγράφησης των προτεραιοτήτων που πρέπει να  θέοσυν οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες.

Προς εξασθένηση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών

Περίπου 56% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι συνολικές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες θα εξασθενήσουν φέτος, με υψηλό βαθμό περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι πλειοψηφίες βλέπουν μέτρια ή ισχυρότερη ανάπτυξη στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η Ευρώπη θα έχει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

Η εικόνα για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό είναι πιο θετική, με την πολύ μεγάλη πλειονότητα να περιμένει για τις περιφέρειες αυτές τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη για το 2024.

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Αντανακλώντας σχόλια από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, σύμφωνα με τα οποία τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η σημερινή σύσφιξη στις αγορές εργασίας χαλαρώνει.

Το άνισο σημάδι της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται πως αφήνει ένα άνισο σημάδι στην παγκόσμια οικονομία: ενώ 94% περιμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις 53% προβλέπουν το ίδιο για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Ανάπτυξη περιβαλλοντικά μη βιώσιμη και κοινωνικά μη συμπεριληπτική

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικοί.

Μόνο η ανάπτυξη δε φτάνει

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, εντούτοις μόνο η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή», λέει η Σαάντια Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ανάγκη νέας προσέγγισης στην ανάπτυξη

Το WEF ανακοίνωσε πως αρχίζει μια καμπάνια για να ορίσει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις να την εξισορροπήσουν με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

Ποιοι θα παραυρεθούν στη φετινή Σύνοδο

Φέτος αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα από 300 κορυφαία δημόσια πρόσωπα από την πολιτική και την οικονομία. Τα μεγάλα ονόματα είναι πολλά και ανάμεσά τους βρίσκονται όπως τουλάχιστον είχαν επιβεβαιώσει στο WEF, οι εξής πολιτικοί: Ο Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο  πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιάνγκ,  ο πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν,  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν,  ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, ο  πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Χαν Ντακ Σου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Πέδρο Σάντσεθ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντρερ Ντε Κρου.

Επίσης είχε προγραμματιστεί να παρευρεθούν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και άλλοι αμερικανοί πολιτικοί.

Από τους θεσμούς, θα είχε προγραμματιστεί να λάβουν μέρος μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλία Γκεοργκίεβα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ατζέι Μάνγκα και η γενική γραμματέας του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόνιο Ιουεάλα.

Επίσης αναμενόταν να παρευρεθούν περίπου 1.600 επιχειρηματικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και περίπου 800 επικεφαλής μεγάλων εταιρειών.

Διάβρωση εμπιστοσύνης

Για προσπάθεια να δοθεί από τους παρευρισκομένους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο πολυτελές θέρετρο της Ελβετίας «μια άμεση απάντηση στη διάβρωση της εμπιστοσύνης η οποία είναι εμφανής στις κοινωνίες και μεταξύ των εθνών», έκανε ο γενικός διευθυντής WEF, Μίρεκ Ντούσεκ.

Οι τέσσερις φετινές βασικές ενότητες στο βασικό θέμα («Rebuilding Trust») είναι:

-Η προσπάθειας για επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με συνεχείς συγκρούσεις

-Η δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στη νέα εποχή

-Η τεχνητή νοημοσύνη ως κινητήρια δύναμη για την οικονομία και την κοινωνία

-Η υιοθέτηση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το κλίμα, τη φύση και την ενέργεια

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό