20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νιώθω χαρά για την επιβράβευση & αναγνώριση να εκλεγώ τακτικό μέλος στο ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος για την επιβράβευση και μεγάλη αναγνώριση να εκλεγώ τακτικό μέλος στο νέο Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων και θα έχω τη χαρά και την τιμή να εκπροσωπώ μία πόλη σαν την Πάτρα με πολιτισμό, ιστορία, ένα σημαντικό πανεπιστήμιο, ένα τμήμα φιλολογίας αλλά και την πόλη όπου ζω και δραστηριοποιούμαι».

Αυτά ανέφερε μιλώντας στο thebest.gr ο συμπολίτης λογοτέχνης Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ο οποίος την περασμένη Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 στις αρχαιρεσίες που έγιναν στο αμφιθέατρο του του Νομισματικού Μουσείου στην οδό Πανεπιστημίου στην Αθήνα, ήταν υποψήφιος και κατάφερε να εκλεγεί στο νέο ΔΣ ενώ την Παρασκευή 23/6 αναμένεται να γίνει και η συγκρότηση του νέου ΔΣ σε σώμα.

Ο Αντώνης Σκιαθάς είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα γνώριμος και αγαπητός στην Πάτρα χάρη και στην ιδιότητά του ως καθηγητή και επικεφαλής του φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης Ορμή.

Αν και Αθηναίος, σπούδασε Χημικός Μηχανικός στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και έκτοτε έφτιαξε τη ζωή του εδώ στην Πάτρα με αποτέλεσμα τόσα χρόνια μετά να λογίζεται ως Πατρινός.

Η Εταιρεία Συγγραφέων της οποίας ο ποιητής Αντώνης Δ. Σκιαθάς είναι μέλος από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, είχε ιδρυθεί όπως ο ίδιος μας θύμισε το έτος 1981 και αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 370 εν ενεργεία μέλη.

Επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων έχει υπάρξει ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. Ο πρώτος πρόεδρος της ήταν ο Μάριος Πλωρίτης ενώ από τη θέση του προέδρου έχουν περάσει ονόματα – προσωπικότητες όπως ο Βασίλης Βασιλικός του «Ζ» και ο Θανάσης Βαλτινός, ενώ επίτιμο μέλος ήταν και ο Ουμπέρτο Έκο.

Από τα εξέχοντα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων ήταν και ο Αντώνης Σαμαράκης του εμβληματικού “Ζητείται Ελπίς”, με τον οποίο ο κ. Σκιαθάς διατηρούσε στενή φιλική σχέση.

Ο Αντώνης Σκιαθάς υπογράμμισε επίσης πως είναι & η 1η φορά που λογοτέχνης προερχόμενος από την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή εκλέγεται στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρίας Συγγραφέων εκλέχθηκαν εκτός από τον Αντώνη Δ. Σκιαθά, οι Ιωσήφ Βεντούρας, Άννα Αφεντουλίδου, Έρη (Ερασμία) Σταυροπούλου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Γιώργος Κορδομενίδης και η Αγγελική Στρατηγοπούλου.

Το ιδιαίτερο και σημαντικό σε προσωπικό επίπεδο στοιχείο για τον κ. Σκιαθά είναι πως η εκλογή του αυτή έρχεται και σε μία περίοδο που ο ίδιος συμπληρώνει αισίως 40 χρόνια από την κυκλοφορία του 1ου του βιβλίου που ήταν η ποιητική συλλογή “Παραμεθόριο νεκροταφείο” το μακρινό 1983. Κι όμως, όπως ο ίδιος μας αποκάλυψε η 1η του δημοσίευση είχε γίνει πιο πριν, το 1977-1978 σε περιοδικό της εποχής εκείνης και επρόκειτο για ποίηση του. Μάλιστα ο ίδιος έχει υπάρξει ο μικρότερος ηλικιακά σύνεδρος εκπροσωπώντας το λύκειο του στο Περιστέρι, στην Αθήνα, στην ιδρυτική συνέλευση της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ενός πνευματικού κινήματος που άνθισε στα χρόνια μετά την πτώση της χούντας.

Ο Αντώνης Σκιαθάς μας εξήγησε πως για να γίνει κάποιος μέλος στην Εταιρεία Συγγραφέων χρειάζεται να σε προτείνουν τουλάχιστον 7 μέλη της Εταιρείας και πως η ψήφιση και εκλογή του ως μέλος γίνεται από την Γενική Συνέλευση. Στο ερώτημα αν θυμάται τους λογοτέχνες που τον πρότειναν μας είπε πως ήταν μεταξύ άλλων η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Αλέξης Ζήρας, ο Θανάσης Κωσταβάρας, o Γιώργος Μαρκόπουλος, κ.α.

Από τα πρώτα πράγματα που έμελλε να καθορίσουν την μετέπειτα πορεία και καθιέρωσης του στον κόσμο των γραμμάτων και του πνεύματος, ο Αντώνης Σκιαθάς θυμήθηκε και τη συμμετοχή του σε ηλικία 17-18 ετών σε ομάδα ποίησης – δημιουργικής γραφής όπου τους είχαν διδάξει οι Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Τάκης Σινόπουλος.

Με αφορμή τα 40χρονα του από την έκδοση του 1ου του ποιητικού βιβλίου, ο Αντώνης Σκιαθάς μας είπε πως ετοιμάζεται ένας τόμος με όλη την ποιητική του παραγωγή όλη αυτή την μακρά περίοδο ενώ πέρυσι το 2022 είχε κυκλοφορήσει το πιο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Αρχιτεκτονική της σιωπής».

Εύλογο το ερώτημα για το τι σκοπεύει ο ίδιος να κάνει και τις ιδέες που έχει και θα προτείνει στο νέο ΔΣ της Εταιρείας Λογοτεχνών. «Ήδη η Εταιρεία ακολουθεί μία πολιτική εξωστρέφειας οργανώνοντας το σάιτ της με σκοπό την μεγαλύτερη προβολή των συγγραφέων μελών της ενώ παράλληλα θα γίνουν κι άλλα πράγματα όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα των συγγραφέων», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκιαθάς, ο οποίος θυμάται με χαρά και νοσταλγία και τα χρόνια του ’90 όταν ηγείτο του λογοτεχνικού περιοδικού Ελίτροχος με το οποίο και είχαν φέρει στην Πάτρα τον Αντώνη Σαμαράκη που είχε γίνει και επίτιμος Δημότης της πόλης των Πατρών. Επίσης θυμάται και ένα λογοτεχνικό συνέδριο για τον Τάσο Λειβαδίτη που είχε οργανώσει με τον Ελίτροχο στην Αθήνα. Μας είπε και μία ακόμη ιδιότητα του που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε και είναι αυτή του προέδρου που έχει στην Greek Library of London – Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, η οποία είναι δανειστική και ήδη έχει οργανώσει τον Μάρτιο που μας πέρασε μία μεγάλη εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη ενώ έπεται τον Νοέμβριο του 2023 μία εκδήλωση με την στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου στο Λονδίνο. Είναι ένας θεσμός που ήδη έχει αγκαλιαστεί, έχει charity – φιλανθρωπικό χαρακτήρα και απ’ όσο καταλάβαμε, μαζί και με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας – Patras World Poetry Festival, που εμπνεύστηκε και οργανώνει ο Αντώνης Σκιαθάς σε ετήσια βάση τα τελευταία 5 χρόνια, είναι στις αγαπημένες του ασχολίες.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, όπως Γαλλικά, Αγγλικά, γερμανικά, Ρώσικα, κ.α. ενώ έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχουν εκδοθεί οι ποιητικές του συλλογές: “Ο ίππος των κυμάτων” (1990), “Παραμεθόριο νεκροταφείο. Ο ίππος των κυμάτων” (1992), “Θερινό ανεμούριο” (1993), “Φαντασιώσεις ενός οδοιπόρου” (1996), “Χαίρε αιώνα” (2002), “Ποιήματα-Περίληψη” (1983-2006) (2006), “Έρωτος επέτειος εαρινή” (2008), “Φιλόξενος πόλις” (2010), “Ευγενία” (2016), “Ο μόνος πιστός ένοικος” (τρίγλωσση συλλεκτική έκδοση, 2018), “Κατασκοπεία του χρόνου” (2021), κ.α.

*Να προσθέσουμε πως στις αρχαιρεσίες της περασμένης Κυριακής, για την εξελεγκτική επιτροπή εξελέγησαν ο Γιάννης Ευσταθιάδης, η Μαρία Κούρση και ο Στάθης Κουτσούνης.

Κείμενο – συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Με την ηθοποιό Εριέττα Μουτούση.

Με τη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό