23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Να ξαναβάλουμε την ανθρωπιά στο επίκεντρο της πολιτικής για το άσυλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μίλησε η ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ, αυτή τη φορά με την ιδιότητα της Πρέσβειρας Καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ για την καλύτερη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών.

Σε μια ομιλία που διήρκησε 22 λεπτά στο κατάμεστο Ημικύλιο, και προλόγισε η πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, η κ. Μπλάνσετ έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής αρωγής προς τις χώρες προέλευσής τους αλλά και την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών διόδων για την μετακίνησή τους. Στο θέμα της Γάζας αναφέρθηκε ελάχιστα.

«Οι μετανάστες προτιμούν να μείνουν κοντά στο σπίτι τους. Το 69% προτιμούν να μείνουν κοντά στη χώρα τους» δήλωσε κατά την ομιλία της και τόνισε: «Κανένας άνθρωπος δεν βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα αν η θάλασσα δεν είναι πιο ασφαλής από την στεριά. Σύμφωνα με τα λόγια του ποιητή Warsan Shire, κανείς δεν φεύγει από το σπίτι του, εκτός αν το σπίτι του είναι το στόμα ενός καρχαρία».

«Επισκέφθηκα την Ιορδανία όπου γνώρισα μια γυναίκα πρόσφυγα από τη Συρία. Κατάφερε να γίνει δασκάλα σε Δημοτικό σε καταυλισμό προσφύγων του Zaadari. Στον Νίγηρα συνάντησα πρόσφυγες άνδρες και γυναίκες που συνεργάζονταν για να αναπτύξουν την κοινότητά τους, τα παιδιά των ντόπιων και των προσφύγων φοιτούσαν μαζί. Zητούσαν συμπόνοια και ειρήνη».

«Πρέπει να ενωθούμε για να βάλουμε τους ανθρώπους, να ξαναβάλουμε την ανθρωπιά μας στο επίκεντρο και την καρδιά της πολιτικής ασύλου», είπε η Μπλάνσετ απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές.

«Τα κονδύλια για το μεταναστευτικό μειώνονται»

«Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να σας μιλήσω για τον αντίκτυπο των περικοπών στα ανθρωπιστικά κονδύλια και για τις τρομακτικές προσπάθειες που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι για το ποιος θα λάβει μια κουβέρτα, νερό ή τροφή. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ζήτησε να μην εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους αυτούς», ανέφερε.

Με επίκεντρο μια έκκληση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες η πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε μία «τριπλή έκκληση» προς τους παρόντες Ευρωβουλευτές.

«Δεν αρνούμαι ότι είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Αλλά εδώ είμαστε Ευρώπη. Γι’ αυτό και σας απευθύνω μία τριπλή έκκληση».

Καταρχάς πρέπει να εξασφαλίσετε μία πολιτική για την προστασία των ανθρώπων και να μην θωρακίζετε τα σύνορά σας. Και ενώ αυξάνεται ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων αυξάνεται, τα κονδύλια μειώνονται. Η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει το πρότυπο μιας πεφωτισμένης ηγεσίας, να επενδύσει σε ευκαιρίες και λύσεις πολύ πιο κοντά στη χώρα προέλευσης, πριν οι άνθρωποι ξεκινήσουν τις μετακινήσεις τους.

«Σε δέκα χρόνια, οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να πνίγονται στις ακτές μας αν δεν αλλάξει κάτι», δήλωσε η Αυστραλή ηθοποιός, υπενθυμίζοντας το ναυάγιο κοντά στη Λαμπεντούζα που άφησε πίσω του περισσότερους από 360 μετανάστες νεκρούς το 2013 και άλλα παρόμοια περιστατικά που έχουν συμβεί έκτοτε.

EUROPEAN PARLIAMENT

«Οι σύνθετες καταστάσεις απαιτούν σύνθετες λύσεις. Απαιτούν διάλογο. Απαιτούν συνεργασία, όχι ηχηρά λόγια ή συνθήματα. Η εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού είναι ο μόνος τρόπος».

«Εσείς εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών», συνέχισε, «θα πρέπει να υπενθυμίσετε στους ψηφοφόρους σας ότι οι χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έχουν υποδεχτεί και φιλοξενούν την συντριπτική πλειοψηφία των υποχρεωτικά εκτοπισμένων ανθρώπων. Μεταβιβάστε τους αυτό το μήνυμα, γιατί αν καταστήσουμε κάποιους ως εξιλαστήρια θύματα ή αποδιοπομπαίους τράγους θα αυξηθεί η βία και οι ταραχές. Μόνο με συντονισμένες προσπάθειες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα, και να δούμε πόσο σημαντικές είναι οι ασφαλείς και νόμιμες δίοδοι»

Τέλος, θα πρέπει να συνεχίσουμε την περήφανη παράδοση της ΕΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και να εξασφαλίσουμε ανθρωπιστικά κονδύλια προς τις χώρες υποδοχής για τους πρόσφυγες.

«Περιφρόνηση της ιστορίας»

Το επιχείρημα ότι η υποδοχή των προσφύγων βάζει «υπερβολικά πολλές απαιτήσεις» στους κρατικούς πόρους, συμπιέζει τις αγορές εργασίας και υπονομεύει τις παραδοσιακές αξίες δεν δείχνει μόνο ένα «μνημειώδες έλλειμμα συμπόνια, αλλά και μια περιφρόνηση της ιστορίας», καθώς την Ευρώπη διέσχισαν άνθρωποι που έφυγαν από πολέμους, πογκρόμ και άλλες μορφές διώξεων, υπογράμμισε.

«Ως εκπρόσωποι των λαών της Ευρώπης που είστε, παρακαλούμε να υπενθυμίζετε στους ψηφοφόρους σας ότι οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φιλοξενούν τη συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν το 90% όλων των βίαια εκτοπισμένων ανθρώπων», είπε η Κέιτ Μπλάνσετ.

«Μεταφέρετε αυτό το μήνυμα σε αυτούς. Αμφισβητήστε τους ψευδείς ισχυρισμούς που τελικά θα δουν μόνο διχασμό στις δικές μας κοινότητες. Η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων οδηγεί τόσο συχνά σε βία και αναταραχή».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό