17.4 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Να μείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας οι διάδοχοι του Ζάεφ

Ειδήσεις Ελλάδα

της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Να μείνουν  προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τους διαδόχους του προσφάτως παραιτηθέντος πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με την ομιλία του οποίου άρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του 6ου Thessaloniki Summit του ΣΒΕ και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με media partner τη “Ναυτεμπορική” και το naftempporiki.gr, τονίζοντας παράλληλα ότι η Θεσσαλονίκη προσελκύει στρατηγικό ενδιαφέρον όχι ως η δεύτερη σε μέγεθος και σημασία ελληνική πόλη, αλλά ως η Πρώτη Αναδυόμενη Μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στα δυτικά Βαλκάνια, ο κ.Σχοινάς υπογράμμισε πως η ένταξή τους στην ΕΕ είναι προδιαγεγραμμένη και νομοτελειακή, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι οι “‘άλλοι φίλοι” που προσεγγίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν με τα όσα υπόσχονται αλλά δεν προτίθενται, ούτε μπορούν να υλοποιήσουν, να ισοφαρίσουν τις σοβαρές οικονομικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχει δρομολογήσει η Ε.Ε., η οποία ήδη έχει σχεδιάσει ένα “μίνι σχέδιο Γιούνκερ” ύψους 9 δισ. ευρώ για την περιοχή και πρόσθεσε: “Η παραίτηση Ζάεφ δεν εξυπηρετεί την σταθερότητα στην περιοχή, κάνω έκκληση στους διαδόχους του να παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας”.  Γεμνικότερα, δε, ζήτησε από τους πολιτικούς και πολίτες των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, να επιδείξουν στοχοπροσήλωση στην υπόθεση της Ευρώπης.

Παράλληλα ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ελληνική πλευρά, κυβέρνηση και φορείς, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας και να πράξουν ανάλογα, τονίζοντας ότι ” το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, είναι μεγάλο και γεωπολιτικό, που ακουμπάει μεν την οικονομική ζωή και εξελίξεις, αλλά ξεπερνάει κατά πολύ την οικονομία” και ότι η προτεραιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων ανεβάζουν ψηλά τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά μίας Ευρωπαϊκής αλλά και Βορειοατλαντικής (ΝΑΤΟ) Πρωτεύουσας. “Στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει ένα αυξανόμενο γεωπολιτικό και στρατηγικό ενδιαφέρον. Δίνεται έμφαση στις υποδομές και τα κέντρα καινοτομίας, εταιρείες – κολοσσοί επιλέγουν να έχουν παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Η πόλη γίνεται η πρώτη αναδυόμενη μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι μελλοντικές της προοπτικές είναι ευοίωνες”.

Έμφαση έδωσε επίσης ο κ.Σχοινάς και στο θέμα των εμβολιασμών έναντι του Co-19. “Έχουμε λόγους να βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα, η συλλογική ευρωπαϊκή υγειονομική και οικονομική απάντηση στην πανδημία μας κάνει να αισιοδοξούμε. Η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των πολιτών της” ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: “Δυστυχώς ένα μέρος των συμπολιτών μας δεν εμβολιάζεται, επαναλαμβάνω την έκκληση για καθολικό εμβολιασμό όλων των πολιτών”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό