20 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Να εκσυγχρονίσουμε τη φορολογική και εργασιακή νομοθεσία

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της εργασιακής και φορολογικής νομοθεσίας υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Bespoke Holdings, μιλώντας την Τετάρτη στο 15o συνέδριο του ECR Hellas.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της αγοράς από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρόπουλος απάντησε: «Είναι  πάρα πολλά τα θέματα και υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή, καθώς οι τελευταίες εκλογές του Μαΐου έδειξαν ότι η ελληνική κοινωνία ζητά από τους πολιτικούς μας να προχωρήσουμε μπροστά. Να φύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το αύριο. Έχουμε θέματα πολλών κατηγοριών. Καταρχήν έχουμε θέματα που επηρεάζουν έμμεσα την επιχειρηματικότητα, όπως το πόσο αργεί στην απονομή δικαιοσύνη, που παύει να είναι δικαιοσύνη.

Υπάρχουν και θέματα που επηρεάζουν άμεσα την επιχειρηματικότητα, που θα προκύψουν μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος με την ανεργία κάτω του 10% και θα επανέλθουμε σε προ μνημονίων λογικές, που πολλές από αυτές μπορεί να είναι και καταστροφικές για την Ελλάδα, εμπεριέχοντας διατάξεις άλλων εποχών και άλλων λογικών.

Στα εργασιακά θέματα όλη η νομοθεσία μας στην Ελλάδα είναι για να προστατέψει τον εργαζόμενο από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, σήμερα δεν έχει ανάγκη να προστατευτεί από την επιχείρηση. Το 32% των εργαζόμενων άλλαξαν εργοδότη το πρώτο τετράμηνο. Δεν χρειάζονται αυτή τη προστασία, υπάρχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων να κυνηγήσει κάποιος καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθών.

Επίσης, οι σημερινές συνθήκες εργασίας δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχικότητα. Δεν μπορεί στα νησιά να κυνηγάμε τους εργαζόμενους να δουλέψουν αυστηρώς στο 8ωρο ή σε περιορισμένα ωράρια. Τα ίδια τα παιδιά που πάνε στα νησιά πολλές φορές προσπαθούν να κάνουν κομπόδεμα και να γυρίσουν στα πανεπιστήμιά τους. Δεν λέω ότι θα πάμε να βάλουμε ανθρώπους να δουλεύουν 200 ώρες την εβδομάδα. Δεν μπορούν όμως να θέτουν φραγμούς στις υπερωρίες, δε γίνεται να ζει η χώρα με 120 ώρες νόμιμες υπερωρίες τον χρόνο και όποιος θέλει να δουλέψει παραπάνω να του το απαγορεύει» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Ο ίδιος στάθηκε και στο θέμα της φορολογίας, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να είναι 6 εκατ. άνθρωποι κάτω από το αφορολόγητο. Πρέπει να διευρυνθεί οπωσδήποτε η φορολογική βάση. Γιατί αυτό αφορά την αγορά; την αφορά γιατί αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ΦΠΑ στα ύψη, επειδή ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας φοροδιαφεύγει. Πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τη φορολογική και εργασιακή μας νομοθεσία» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Bespoke Holdings.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό