18.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης κατά των Χούθι

Ειδήσεις Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη και πιο ενεργή συμμετοχή στην επιχείρηση «Ασπίδες» (Aspides) της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβεβαίωσε ο Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες. 

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προτείνει την αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης όπως επίσης και το να δοθεί το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την επιχείρηση. 

Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ είχε ανακοινώσει τη βούληση της Ένωσης να προχωρήσει τάχιστα η επιχείρηση που στόχος είναι να ξεκινήσει το αργότερο έως τις 19 Φεβρουαρίου. 

H ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή θα έχει καθαρά αμυντικό ρόλο κάτι που μεταφράζεται σε συνοδεία και προστασία των πλοίων που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν και όχι σε χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη. 

Πρόκειται για ξεχωριστή αποστολή από την επιχείρηση «Φύλακας Ευημερίας» που προγραμματίζεται μετά από πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και στην οποία η Ελλάδα έχει ανακοινώσει πως θα συμμετάσχει με μία φρεγάτα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flash.gr η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στις δυο αποστολές με μία φρεγάτα. 

Οι Χούθι συνεχίζουν να χτυπούν διερχόμενα πλοία

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγες ώρες αφού ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Το βράδυ της Τρίτης, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό