18.7 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ναυαγοί σώθηκαν από νησί του Ειρηνικού γράφοντας «βοήθεια» στην άμμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Σκηνές από χολιγουντιανή παραγωγή έζησαν οι λιμενικές αρχές της Μικρονησίας, όταν εντόπισαν τρεις ναυαγούς οι οποίοι είχαν γράψει «βοήθεια» πάνω στην άμμο.

Συγκεκριμένα, για πάνω από μία εβδομάδα παρέμειναν αποκλεισμένοι σε ένα μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού, όμως, η δοκιμασμένη συνταγή με το τεράστιο «βοήθεια» γραμμένο στην άμμο, τους έσωσε.

Οι τρεις ναυτικοί σχεδίαζαν να βγουν για ψάρια γύρω από την ατόλη Pikelot, στα νερά της Μικρονησίας, όταν η βάρκα τους, μήκους έξι μέτρων, παρασύρθηκε από τα κύματα και έχασε την εξωλέμβια μηχανή της.

Κολύμπησαν σώοι έως την ακτή του ακατοίκητου Πικελότ, ωστόσο ο ασύρματός τους ξέμεινε από μπαταρία προτού καταφέρουν να ζητήσουν βοήθεια.

Οπότε, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, οι ναυαγοί συγκέντρωσαν τεράστια κλαδιά από τους φοίνικες του νησιού και έγραψαν με αυτά «Help» πάνω στην κατάλευκη αμμουδιά.

Για μία εβδομάδα περίμεναν, τρώγοντας καρύδες και πίνοντας νερό από ένα μικρό πηγάδι που βρήκαν στο νησί.

H αναζήτηση των τριών ανδρών ξεκίνησε όταν ένας από τους συγγενείς τους θορυβήθηκε καθώς έλειπαν μέρες χωρίς να έχουν δώσει σημεία ζωής.

Το τεράστιο «Help» στην άμμο εντόπισε στις 7 Απριλίου, 160 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκκίνησής τους, ένα αναγνωριστικό P-8A του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που είχε απογειωθεί από την στρατιωτική βάση της Οκινάουα, στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη συντονίστρια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, υποπλοίαρχο Τσέλσι Γκαρσία, το μήνυμα με τα φοινικόφυλλα ήταν «ζωτικής σημασίας» για τον εντοπισμό τους σε μια τεράστια περιοχή έρευνας άνω των 265.000 τ.χλμ.

«Η εφευρετικότητά τους ήταν καίρια για την καθοδήγηση των σωστικών μέσων στο σημείο όπου βρίσκονταν» ανέφερε η Γκαρσία.

Το αεροσκάφος τούς πέταξε συσκευασίες με τα αναγκαία και μετέφερε το στίγμα στο κέντρο διάσωσης. Μία ημέρα μετά, ένα HC-130 της αμερικανικής ακτοφυλακής έριξε έναν ασύρματο στους τρεις άνδρες ώστε να υπάρξει άμεση επικοινωνία μαζί τους και η διαβεβαίωση πως ήταν καλά στην υγεία τους.

Όταν, στις 9 Απριλίου, το σκάφος της ακτοφυλακής έφτασε το Πίκελοτ, η περιπέτεια των τριών ανδρών πήρε άλλη τροπή. Ένας από τους πρώτους διασώστες διαπιστώθηκε πως ήταν όχι μόνο Μικρονήσιος, αλλά και συγγενής (τρίτος ξάδερφος του ενός και τέταρτος των άλλων δύο) των ναυαγών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό