18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ναβάλνι: Polar Wolf – Πέθανε σε αυτές τις σκληρές και θαμμένες στο χιόνι φυλακές

Ειδήσεις Ελλάδα

«Είμαι ο νέος πατέρας του πάγου» έλεγε στις 26 Δεκεμβρίου ο Αλεξέι Ναβάλνι, όταν όλη η διεθνής κοινότητα έψαχνε με αγωνία τον σφοδρό πολέμιο του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Και πώς να τον βρει άλλωστε αφού το Κρεμνλίνο είχε φροντίσει να τον στείλει εκεί όπου πραγματικά δεν ανατέλλει ο ήλιος. Ο Αλεξέι Ναβάλνι εντοπίστηκε στις φυλακές Polar Wolf στην περιοχή του Γιαμάλ – Νένετς, μόλις… 1900 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας- μία ανάσα από την Αρκτική. 

Σε μία περιοχή, θαμμένη στο χιόνι όπου το κρύο είναι αφόρητο. Ο Ναβάλνι δεν είχε χάσει το χιούμορ του. Αστειευόμενος τον Δεκέμβριο έλεγε πως χρειάζεται ειδικό ρουχισμό για να αντέξει τις πολικές θερμοκρασίες… 

1/9 I am your new Santa Claus.

Well, I now have a sheepskin coat, an ushanka hat (a fur hat with ear-covering flaps), and soon I will get valenki (a traditional Russian winter footwear). I have grown a beard for the 20 days of my transportation.

— Alexey Navalny (@navalny) December 26, 2023  «Κανείς δεν δραπετεύει από εδώ» 

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ – 3 στο Χάρπ, γνωστές ως φυλακές «Polar Wolf», περιγράφονται ως οι σκληρότερες στη Ρωσία. Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωναν τότε στους The Moscow Times πως πρόκειται για φυλακές, απόλυτης απομόνωσης στις οποίες κρατούνται, καταδικασμένοι κακοποιοί για τα ειδεχθέστερα εγκλήματα. 

Η σωφρονιστική αποικία IK – 3 στο Χαρπ / Reuters

Δημοσιογράφοι που είχαν βρεθεί για ρεπορτάζ στις φυλακές, περιγράφουν ένα δυστοπικό τοπίο θαμμένο κάτω από το χιόνι, με συνθήκες πολύ σκληρές, έως και απάνθρωπες για όλους τους κρατούμενους.  

«Κανείς δεν δραπετεύει από εκεί, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα παγωμένης τούνδρας από τη μία πλευρά και τα παγωμένα Ουράλια όρη από την άλλη» δήλωνε στους The Moscow Times, ένας από τους συνεργάτες του Ναβάλνι. 

Reuters

Πρώην κρατούμενοι στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, περιγράφουν ένα απολύτως σκληρό περιβάλλον, στο οποίο οι τρόφιμοι υποβάλλονται συνεχώς σε ψυχολογικό πόλεμο έχοντας να αντιμετωπίσουν και το γεγονός των πολικών θερμοκρασιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, συνήγοροί τους, δήλωναν πως δεν τους παρέχονταν ούτε τα απολύτως απαραίτητα για να αντέξουν το κρύο ενώ σπάνια υπήρχε στοιχειωδώς, ζεστό νερό στα μπάνια.  

Οι φυλακές Polar Wolf έχουν περισσότερους από 1.000 τρόφιμους  – πολλοί από αυτούς μετά την απελευθέρωσή τους, είχαν καταγγείλει μέσω των συνηγόρων τους τρομερά βασανιστήρια από τους φύλακες. 

Reuters

«Μόλις οι νέοι κρατούμενοι φτάσουν στη φυλακή αμέσως οδηγούνται στα μπάνια. Εκεί γδύνεσαι και είναι υποχρεωτικό να πλυθείς. Μόλις το νερό κλείσει, εμφανίζονται 15 μασκοφόροι που αρχίζουν να σε χτυπούν και αυτό διαρκεί περίπου μισή ώρα. Πρόκειται για άλλους κρατούμενους αλλά και φύλακες. Χτυπούν στο κεφάλι, στο πρόσωπο στα πλευρά και φυσικά δεν υπάρχει καμία ιατρική περίθαλψη στη συνέχεια» δηλώνει ο Μίκο Κουλιλίτζε ο οποίος εξέτισε την ποινή του στην ΙΚ – 3.

Δείτε την τελευταία εμφάνιση του Αλεξέι Ναβάλνι χθες από τις φυλακές στο Χάρπ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό