19.3 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Νίκος Σύψας: Οι συναθροίσεις θα οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Η επιδημία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να τηρήσουμε τον χρυσό κανόνα της απόστασης» τονίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, εξηγώντας ότι οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων μεταξύ αγνώστων σε πλατείες και δημόσιους χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε επανάκαμψη της επιδημίας του νέου κορωνοϊού καθιστώντας προβληματική τη διαδικασίας ιχνηλάτησης.

Η ιχνηλάτηση των επαφών είναι καθοριστικής σημασίας από την αρχή της επιδημίας διεθνώς, καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας μπορούν να εντοπιστούν τα θετικά κρούσματα, να απομονωθούν και να ανακοπεί η αλυσίδα της εξάπλωσης.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα επιστημονικά δεδομένα» λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «η επιδημία είναι εδώ και δεν υπάρχει ανοσία καθώς η διασπορά του ιού είναι ελάχιστη στον πληθυσμό».

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι η επιδημία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε ύφεση με τον δείκτη R0 να είναι μικρότερος του 1, «οφείλεται στο γεγονός ότι μείναμε στα σπίτια μας, περιορίζοντας τη μετάδοση του ιού». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Σύψας, «κινητήρια δύναμη για τον κορωνοϊό είναι ο συνωστισμός», καθώς σε κανονικές συνθήκες ο δείκτης μετάδοσης είναι 2,4 και σε συνθήκες συγχρωτισμού μπορεί να πάει στο 10.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό