16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νίκη CDU και CSU στη Βαυαρία και στην Έσση –Στη δεύτερη θέση η AfD

Ειδήσεις Ελλάδα

Επικράτηση των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στη Βαυαρία και την Έσση, αλλά και εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), δείχνουν τα πρώτα exit polls από τις τοπικές εκλογές στα δύο Γερμανικά κρατίδια.

Σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Βαυαρία η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ κερδίζει τις εκλογές, αλλά με 37,2% ,που αποτελεί το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό για το κόμμα εδώ και 73 χρόνια.

Στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τα exit polls αναδεικνύεται το AfD με ποσοστό 15,5% έως 15,9%. Η ακροδεξιά καταγράφει μάλιστα άνοδο κατά 4,8 μονάδες από τις εκλογές του 2018. Ακολουθούν πολύ κοντά οι Πράσινοι με 15,4% έως 15,8%.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) ακολουθεί με 8,1% έως 8,2% τοις εκατό, το FDP αποκλείστηκε από το κρατικό κοινοβούλιο με 2,9 τοις εκατό.

Ο Ζέντερ τόνισε ότι «το CSU είναι σαφώς το νούμερο ένα και θέτει τις πολιτικές κατευθύνσεις για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό».

Στην Έσση, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο συγκυβερνά με τους Πράσινους, μπορεί να πανηγυρίζει, καθώς δεν κερδίζει απλώς τις εκλογές με 35,5%, αλλά ενισχύεται κατά 8,5 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 16% (+2,9), μαζί με το SPD, το οποίο όμως χάνει 3,8 μονάδες από το 2018.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 15,5% και σοβαρές απώλειες, της τάξης του 4,3%.

Το FDP δίνει στην Έσση τη μάχη της εισόδου του στο κρατιδιακό κοινοβούλιο, καθώς η πρώτη πρόβλεψη δίνει ακριβώς 5% (-2,5).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό