23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νίκη για τον Carlos Sainz Sr στο Rally Dakar

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Carlos Sainz Sr. πέτυχε την 4η νίκη του στο Ράλι Ντακάρ και έγινε ο γηραιότερος νικητής του αγώνα σε ηλικία 61 ετών. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη του στο θεσμό και η πρώτη για την Audi.

Στον τερματισμό ήταν και ο γιός του (ο οδηγός της Ferrari F1 Carlos Sainz Jr.), που αγκάλιασε τον πατέρα του. Ο «Matador» νίκησε τον μαραθώνιο (δύο εβδομάδων) φτάνοντας πρώτος στον τερματισμό στο Yanbu στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Αμερικανός αναβάτης της Honda Ricky Brabec κέρδισε την κατηγορία μοτοσικλετών για δεύτερη φορά ενώ η Ισπανίδα Cristina Gutierrez θριάμβευσε στην κατηγορία Challenger και έγινε μόνο η δεύτερη γυναίκα που πήρε νίκη σε κατηγορία μετά τη Γερμανίδα Jutta Kleinschmidt το 2001.

Ο Sainz Sr. τερμάτισε 1 ώρα, 20 λεπτά, 25 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Βέλγο πρωτοεμφανιζόμενο Guillaume de Mevius (Overdrive Toyota) με τον Γάλλο Sebastien Loeb (Prodrive) εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ράλι να είναι τρίτος στη γενική κατάταξη.

Ο Loeb ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Sainz Sr. μέχρι τα μηχανικά προβλήματα της Πέμπτης να τον κρατήσουν πίσω. Ο Γάλλος κατάφερε να ολοκληρώσει τον αγώνα πετυχαίνοντας και μια νίκη στην Πέμπτη ειδική διαδρομή με το Prodrive Hunter της ομάδας Bahrain Raid Xtreme.

Η Audi, είναι η πρώτη ομάδα που κερδίζει με ένα ηλεκτρικό/υβριδικό αυτοκίνητο. Το RS Q e-tron χρησιμοποιεί έναν μετατροπέα ενέργειας και ένα τετρακύλινδρο turbo κινητήρα 2000 κ.εκ., για να φορτίζει την μπαταρία υψηλής τάσης του αυτοκινήτου κατά την οδήγηση.

«Αυτό το αυτοκίνητο είναι τόσο ιδιαίτερο. Ήταν δύσκολο να το διαχειριστούμε. Ήταν τόσο δύσκολο να το κάνουμε να δουλέψει. Είμαι χαρούμενος, που τα κατάφερα για την Audi. Για να είμαι εδώ σε αυτή την ηλικία και να παλεύω για τη νίκη, χρειάζεται δουλειά. Δεν έρχεται έτσι απλά», είπε ο Sainz Sr., ο οποίος πήρε την πρώτη θέση από την έκτη διαδρομή όταν ο Σαουδάραβας Yazeed Al-Rajhi είχε έξοδο. Ο Sainz Sr. έχει πλέον κερδίσει το Dakar με τέσσερις διαφορετικούς κατασκευαστές, ( Volkswagen το 2010, την Peugeot το 2018 και τη Mini το 2020). Μάλιστα στον αγώνα του 2024 τα κατάφεραν χωρίς να κερδίσουν νίκη σε ειδική διαδρομή. Καθοριστική ήταν η βοήθεια των συναθλητών του, Stephane Peterhansel και Mattias Ekstrom, οι οποίοι βοήθησαν με τα εφεδρικά ελαστικά αφού οι ίδιοι βγήκαν εκτός μάχης.

Η νίκη αυτή έφερε τον Sainz Sr στο ίδιο επίπεδο με τον σπουδαίο Ari Vatanen στην κατάταξη όλων των εποχών. Μία νίκη περισσότερη έχει ο Al-Attiyah (πέντε), ενώ καλύτερος είναι ο Peterhansel (με οκτώ).

Τα quad και τα φορτηγά και τα SSV

Ο Αργεντινός Manuel Andujar κέρδισε την κατηγορία quad, ο Τσέχος οδηγός Martin Macik ήταν νικητής στα φορτηγά (με το Iveco) και ο Γάλλος Xavier de Soultrait ήταν ο πρωταθλητής SSV (side-by-side).

Ανάμεσα σε αυτούς που τερμάτισαν ήταν και ο Έλληνας Βασίλης Μπούδρος. Στις δύο εβδομάδες του αγώνα έδωσε την ψυχή του στους αμμόλοφους της Σαουδικής Αραβίας .

Έφτασε αρκετές φορές στην εγκατάλειψη αλλά δεν το έβαλε κάτω, χτυπημένος και με σπασμένο δάχτυλο στο χέρι τα βράδια ετοίμαζε την μοτοσυκλέτα του για την επόμενη ημέρα, κάθε μέρα έσφιγγε τα δόντια και συνέχιζε για να κατακτήσει τα όνειρα του και τους στόχους του.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό