18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Νέο Volkswagen Passat – πρεμιέρα για το station wagon που συνεχίζει την ιστορία

Ειδήσεις Ελλάδα

Πριν από 50 χρόνια λανσαρίστηκε ένα από τα πλέον επιτυχημένα Volkswagen: το Passat. Έκτοτε, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει πουλήσει περισσότερα από 34 εκατομμύρια αυτοκίνητα και έχει αναδειχθεί στο δεύτερο πιο δημοφιλές Volkswagen της ιστορίας, πίσω μονάχα από το Golf αλλά μπροστά από το Beetle. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για την σημασία του ονόματος “Passat” εκτός από το γεγονός ότι η ιστορία συνεχίζεται με τη νέα γενιά, διαθέσιμη αποκλειστικά ως Variant ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2024, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στην IAA Mobility του Μονάχου στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Η 9η γενιά του Volkswagen Passat κάνει χρήση της τελευταίας εξέλιξης της αρθρωτής αρχιτεκτονικής του ομίλου (βλ. MQB evo) και αυτό έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στον τομέα των οικονομιών κλίμακας, της ασφάλειας και της ποιότητας κύλισης αλλά και στην τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει πλέον το Passat. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεχομένως είναι τα δύο plug-in υβριδικά κινητήρια σύνολα με ιπποδύναμη 204 και 272 ίππων. Σε συνδυασμό με τη νέα μπαταρία 19.7 kWh, το Passat Variant μπορεί να διανύσει σχεδόν 100 χιλιόμετρα χωρίς να χρησιμοποιήσει τον θερμικό κινητήρα, ικανοποιώντας την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών καθώς σύμφωνα με μελέτες το 95% όλων των μετακινήσεων με αυτοκίνητο δεν υπερβαίνουν τα 50 χιλιόμετρα και το 99% δεν υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα.

Το νέο Volkswagen Passat Variant παρέχει κι άλλες επιλογές όμως. Καταρχάς, θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμο με ένα ήπια υβριδικό σύνολο (eTSI) με 150 ίππους ενώ δύο επιπλέον υπερτροφοδοτούμενοι, δίλιτροι βενζινοκινητήρες με 204 και 265 ίππους και τρεις δίλιτροι turbodiesel με 122, 50 ή 193 ίππους συμπληρώνουν την γκάμα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο κινητήρας συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη ενώ τα μοντέλα με απόδοση 193 και 265 ίππων συνδυάζονται πάντα με το 4MOTION σύστημα τετρακίνησης.

Δραματικές είναι οι αλλαγές και στην καμπίνα όπου ξεχωρίζουν το στιλ, η λειτουργικότητα και η σύγχρονη τεχνολογία. Η τεχνική βάση είναι το MIB4, η τελευταία γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης της Volkswagen που συνδυάζεται με έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων 10.3 ιντσών και μία οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό με μέγεθος 12.9 ή προαιρετικά, 15.0 ιντσών. Το MIB4 λειτουργικό σύστημα φέρνει νέα οργάνωση στα διάφορα μενού, νέα γραφικά και για πρώτη φορά, ρεαλιστικό φωνητικό έλεγχο για τον χειρισμό διάφορων λειτουργιών αλλά το Passat έχει κι άλλους άσσους στο μανίκι του. Τα νέα egoActive Plus καθίσματα με λειτουργία massage προσφέρουν εξαιρετική άνεση σε μεγαλύτερα ταξίδια, ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου έχει μεταφερθεί στην κολώνα του τιμονιού απελευθερώνοντας χώρο στην κεντρική κονσόλα ενώ το προαιρετικό adaptive chassis control DCC Pro επιτρέπει την ρύθμιση της ανάρτησης είτε για κορυφαία δυναμικά χαρακτηριστικά, είτε για το υψηλότερο επίπεδο άνεσης με το πάτημα ενός κουμπιού.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέο VW Passat έχει μεγαλώσει αρκετά σε μέγεθος: το μήκος του αγγίζει πλέον τα 4.917 χιλιοστά (+144 mm σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά) και το πλάτος είναι 1.852 χιλιοστά (+20 mm) ενώ το μεταξόνιο είναι κατά 50 χιλιοστά μεγαλύτερο, στα 2.841 mm. Αυτό σημαίνει ότι οι χώροι για τους επιβάτες είναι σημαντικά αυξημένη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση του χώρου για τα πόδια των επιβατών των πίσω θέσεων κατά 50 χιλιοστά ενώ οφέλη παρουσιάζονται και στον χώρο αποσκευών που έχει αυξημένη κατά 40 λίτρα χωρητικότητα (συνολικά 690 λίτρα) – η οποία αγγίζει τα 1.920 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό