20.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέο Skoda Superb – Με στιλ αλλά και ουσία!

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά από μία πολύμηνη προωθητική εκστρατεία, το νέο Skoda Superb είναι επιτέλους εδώ και υπόσχεται ακόμα περισσότερο στιλ, περισσότερη τεχνολογία, άνεση αλλά και πρακτικότητα. Η 4η γενιά της ναυαρχίδας της Skoda θα λανσαριστεί στην αγορά το 2024 διαθέτοντας μία ευρεία γκάμα κινητήριων συνόλων βενζίνης, πετρελαίου, mild και plug-in υβριδικών αλλά και προσφέροντας την επιλογή ανάμεσα στο κλασικό hatchback αμάξωμα και το πιο… ευέλικτο station wagon στην έκδοση Combi.

Η νέα γενιά του Superb είναι 43 χιλιοστά μεγαλύτερη από τον προκάτοχο της και 12 χιλιοστά ψηλότερη ενώ μοιράζονται το ίδιο μεταξόνιο των 2.84 μέτρων. Έτσι, το μήκος της κορυφαίας πρότασης της Skoda αγγίζει τα 4.912 χιλιοστά για το hatchback ενώ περιέργως, η Combi έκδοση είναι ελάχιστα μικρότερη με μήκος που δεν υπερβαίνει τα 4.902 χιλιοστά. Το design ακολουθεί μία φιλοσοφία εξέλιξης διατηρώντας πολλά στοιχεία από την προηγούμενη γενιά αλλά δεν υπάρχει κάποιο μέρος του αμαξώματος που να μην έχει υποστεί αλλαγή, έστω και μικρή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός πιο μοντέρνου, πιο… αιχμηρού σχεδίου. Ανάμεσα στα highlights ξεχωρίζουμε τα λεπτότερα, LED Matrix φωτιστικά σώματα εμπρός και τα επίσης LED φανάρια με “κρυσταλλικά” στοιχεία στο πίσω μέρος που χαρίζουν ένα πιο premium παρουσιαστικό ενώ άξια αναφοράς είναι και η αεροδυναμική απόδοση του νέου Superb, με συντελεστή οπισθέλκουσας Cd που δεν ξεπερνά το 0.23 στο hatchback και το 0.25 στο Combi.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση που έχει γίνει και στο εσωτερικό όμως, με τους σχεδιαστές και τους μηχανικούς της Skoda να έχουν δουλέψει πάνω σε κάθε χιλιοστό της καμπίνας εξασφαλίζοντας όχι μόνο περισσότερους χώρους για τους επιβάτες και των δύο σειρών καθισμάτων αλλά και για τις αποσκευές, με την χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ να έχει αυξηθεί κατά 20 λίτρα (645 συνολικά) για το sedan και κατά 30 λίτρα (690 συνολικά) για το station wagon. Ανάλογα έχει αναβαθμιστεί και η τεχνολογία και η πολυτέλεια που προσφέρει η καμπίνα με έναν standard ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών και μία οθόνη 10 ή 13 ιντσών ανάλογα με την έκδοση, για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Για πρώτη φορά, το Superb προσφέρει έστω και προαιρετικά την επιλογή ενός head-up display ενώ μετά το νέο Kodiaq, τα “Smart Dials” της Skoda ενσωματώνονται και στο Superb. Η τριπλέτα των περιστροφικών διακοπτών επιτρέπει στον οδηγό την ρύθμιση της λειτουργίας τους και η οθόνη των 1.25 ιντσών προβάλλει την εκάστοτε επιλογή, οπότε εκτός από μοντέρνα, τα Smart Dials είναι και πρακτικά. Ανάμεσα τους δε, η Skoda έχει τοποθετήσει μία σειρά φυσικών κουμπιών ενώ επιπλέον κουμπιά βρίσκουμε στο πολυλειτουργικό τιμόνι, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η εταιρία δεν πιστεύει στην πλήρη ψηφιοποίηση της καμπίνας και αυτό μόνο θετικό είναι.

Όσον αφορά στα κινητήρια σύνολα, ξεκινώντας από τους βενζινοκινητήρες, υπάρχει ο κλασικός 1.5 TSI σε μία ήπια εξηλεκτρισμένη έκδοση που προσφέρει 150 ίππους ενώ όποιος επιθυμεί κάτι περισσότερο, προσφέρεται ο δίλιτρος TSI με 204 ή 265 ίππους, με την ισχυρότερη έκδοση να συνδυάζεται με το σύστημα τετρακίνησης της εταιρίας. Το ίδιο συμβαίνει και στους πετρελαιοκινητήρες, με τον δίλιτρο TDI να προσφέρει είτε 150, είτε 193 ίππους με την ισχυρότερη εκ των δύο να συνδυάζεται με το σύστημα τετρακίνησης. Μονάχα το Superb Combi είναι διαθέσιμο με το plug-in υβριδικό κινητήριο σύνολο που αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων και έναν ηλεκτροκινητήρα που προσφέρουν αθροιστικά, 204 άλογα. Το σύστημα περιλαμβάνει μία μπαταρία 25.7 kWh που εξασφαλίζει περισσότερα από 100 χιλιόμετρα ηλεκτρικής αυτονομίας και μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% της μέγιστης χωρητικότητας της σε 2 ώρες και 30 λεπτά σε μία συμβατική πρίζα AC 11kW, είτε σε μόλις 25 λεπτά σε κάποιον DC ταχυφορτιστή έως 50kW. Ενώ τα υπόλοιπα διαθέσιμα κινητήρια σύνολα συνδυάζονται αποκλειστικά με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων του ομίλου VW, το plug-in υβριδικό Superb Combi εξοπλίζεται με ένα DSG 6 σχέσεων.

Όπως είπαμε, το λανσάρισμα των Superb και Superb Combi στην αγορά είναι προγραμματισμένο για το πρώτο τρίμηνο του 2024 και η παραγωγή του θα γίνεται στην Bratislava της Σλοβακίας, δίπλα στο VW Passat Variant. Η τιμή της 4ης γενιάς του Skoda Superb δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα αλλά περιμένουμε μία μικρή αύξηση σε σύγκριση με το απερχόμενο μοντέλο. Περισσότερα, πιθανότατα εντός του 2024.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό