20.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέο MINI Aceman – Μικρό μέγεθος, μεγάλο στοίχημα!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η MINI γιορτάζει την πρεμιέρα του πρώτου crossover για την κατηγορία των πολυτελών μικρών αυτοκινήτων. Το νέο MINI Aceman συνδυάζει compact εξωτερικές διαστάσεις με τον μέγιστο δυνατό χώρο για τους επιβάτες και αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι μια σύγχρονη ερμηνεία του βασικού οράματος του εφευρέτη του κλασικού Mini, Sir Alec Issigonis: μέγιστη αξιοποίηση του χώρου με ελάχιστο αποτύπωμα σε συνδυασμό με μια σύγχρονη φιλοσοφία όσον αφορά το σύστημα κίνησης. Η προοδευτική σχεδίαση του νέου MINI Aceman παρέχει χώρο για πέντε άνετα καθίσματα και έναν ευέλικτο χώρο αποσκευών χωρητικότητας 300 λίτρων (με δυνατότητα αύξησης του στα 1.005 λίτρα χάρη στις πολυάριθμες δυνατότητες προσαρμογής του) με το μήκος του οχήματος να είναι κάτι περισσότερο από τέσσερα μέτρα. Συγκεκριμένα, το Aceman μετρά 4.07 m σε μήκος, 1.75 σε πλάτος και 1.50 σε ύψος και τοποθετείται σχεδόν ιδανικά ανάμεσα στο Cooper και το Countryman.

Σχεδιαστικά, το νέο σπορ crossover της αγγλικής μάρκας υιοθετεί την τελευταία εκδοχή της ταυτότητας της με αεροδυναμικά διαμορφωμένη μπροστινό τμήμα που ενσωματώνει τα εκφραστικά, LED φωτιστικά σώματα και την χαρακτηριστικά μάσκα, κοντούς προβόλους και αδιάλειπτες, “καθαρές” επιφάνειες που τονίζουν περαιτέρω την ιδιοσυγκρασία του Aceman. Η κλασική σχεδίαση τριών τμημάτων, που αφορά το αμάξωμα, το περίγραμμα των παραθύρων και την οροφή, έχει επαναπροσδιοριστεί. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία περιορισμού όλων των στοιχείων στα απολύτως απαραίτητα, η απρόσκοπτη μετάβαση από το αμάξωμα στις γυάλινες επιφάνειες βελτιστοποιεί τις αεροδυναμικές ιδιότητες του αυτοκινήτου, οι ενσωματωμένες χειρολαβές θυρών που δεν προεξέχουν τονίζουν την προοδευτική εμφάνιση του MINI Aceman, ενώ τα διαγώνια περιγράμματα στο αμάξωμα κάτω από τις κολόνες Α παραπέμπουν στις χαρακτηριστικές πτυχώσεις των κλασικών μοντέλων Mini στην μπροστινή περιοχή των πλαϊνών πάνελ. Οι εντυπωσιακά διαμορφωμένοι θόλοι των τροχών με τη μεγάλη κλίση προς τα πίσω και την σχετικά απότομη κάθοδό τους αποτελούν ένα εντελώς μοναδικό χαρακτηριστικό του MINI Aceman στην οικογένεια MINI. Τα μαρσπιέ σε μαύρο ματ είναι η τελική πινελιά στη σχεδίαση του πλαϊνού τμήματος και το σχήμα τους συνεχίζεται στην περιοχή των θυρών, προσδίδοντας στο αμάξωμα μια λεπτή, όρθια και αθλητική εμφάνιση.

Στο πίσω μέρος, μεγάλες οριζόντιες επιφάνειες τονίζουν το πλάτος και το στιβαρό στήσιμο του αυτοκινήτου. Τα χαρακτηριστικά κατακόρυφα πίσω φωτιστικά σώματα MINI πλαισιώνουν το κεντρικό τμήμα του πίσω μέρους. Με τρία ξεχωριστά γραφικά, τα πίσω φώτα Matrix αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του MINI Aceman με διαφορετικούς τρόπους. Ένα φαρδύ, σκούρο περίγραμμα στο κάτω άκρο του πίσω προφυλακτήρα και το στοιχείο προστασίας κάτω από το αμάξωμα που είναι ενσωματωμένο στο κέντρο, δημιουργούν σπορ αναλογίες, υποδηλώνοντας την ευελιξία του crossover μοντέλου.
Το ίδιο μινιμαλιστικό μοτίβο συνεχίζεται και στην καμπίνα που αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία που έχουμε ήδη δει στα άλλα μοντέλα της MINI. Στο επίκεντρο βρίσκεται μία στρογγυλή OLED οθόνη διαμέτρου 240 χιλιοστών καθώς και το καινοτόμο MINI Operating System 9 που επιτρέπει τον χειρισμό όλων των λειτουργιών μέσω αφής ή φωνής. Οι απαλές, στρογγυλεμένες επιφάνειες με τις μεγάλες καμπύλες προσδίδουν έναν οικείο χαρακτήρα στην καμπίνα ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί τόσο στον τομέα της βιωσιμότητας με τα υλικά που προέρχονται από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες όσο και στην πρακτικότητα. Από το cockpit του νέου MINI Aceman δεν θα μπορούσε να λείπει η εμβληματική μπάρα διακοπτών που προσφέρει άμεση πρόσβαση στις σημαντικότερες λειτουργίες οδήγησηςς και επιτρέπει την κατάργηση του παραδοσιακού επιλογέα ταχυτήτων απελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο για έξυπνες και πρακτικές επιλογές αποθήκευσης.

Το MINI Aceman διατίθεται αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, εξασφαλίζοντας μετακινήσεις χωρίς εκπομπές ρύπων. Ο αποδοτικός ηλεκτροκινητήρας εξασφαλίζει τη χαρακτηριστική διασκεδαστική οδήγηση MINI τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε διαδρομές εκτός των ορίων της πόλης. Κατά το λανσάρισμα στην αγορά, το νέο MINI Aceman θα είναι διαθέσιμο ως MINI Aceman E και με αυξημένη ισχύ ως MINI Aceman SE. Ο ηλεκτροκινητήρας 135 kW/184 hp του MINI Aceman E παράγει ροπή 290 Nm, επιταχύνοντας το αυτοκίνητο από στάση στα 100 km/h σε 7,9 δευτερόλεπτα και χαρίζοντας τελική ταχύτητα 160 km/h ενώ με ισχύ 160 kW/218 hp, το MINI Aceman SE παράγει ροπή 330 Nm, επιτρέποντας στο όχημα να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 7,1 δευτερόλεπτα, μέχρι την τελική ταχύτητα των 170 km/h.

Με ενεργειακό περιεχόμενο 42,5 kWh, η μπαταρία του MINI Aceman E επιτυγχάνει αυτονομία 310 χιλιομέτρων στον κύκλο δοκιμών WLTP. Η μπαταρία υψηλής τάσης του MINI Aceman SE έχει ενεργειακό περιεχόμενο 54,2 kWh, παρέχοντας αυτονομία 406 χιλιομέτρων σύμφωνα με το πρότυπο WLTP. Η μπαταρία του MINI Aceman μπορεί να φορτιστεί με εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ έως 11 kW. Η γρήγορη φόρτιση με συνεχές ρεύμα είναι δυνατή στο MINI Aceman E με ισχύ έως 75 kW και στο Aceman SE με έως και 95 kW. Σε έναν σταθμό ταχείας φόρτισης, η φόρτιση της μπαταρίας από το 10% στο 80% επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η αγγλική μάρκα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ούτε την τιμή του νέου μοντέλου, ούτε το ακριβές χρονοδιάγραμμα του λανσαρίσματος του στην αγορά. Περιμένουμε όμως για το πρώτο να είναι ανταγωνιστική στην κατηγορία των μικρών, premium, ηλεκτρικών crossovers και για το δεύτερο, να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μετά το καλοκαίρι.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό