24 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Νέο «σαφάρι» ελέγχων για μεταβιβάσεις ακινήτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέο «σαφάρι» ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ειδικά σε όσες παραγράφονται στο τέλος του 2023, φέρνει το «τέλος» της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ με την ανάρτησητων εκκαθαριστικών του φόρου.

Πρώτες στο «στόχαστρο» αναμένεται να μπουν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου του 2017, που αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού για τις οποίες οι υπόχρεοι δεν έχουν δεχτεί μέχρι σήμερα την προεκτίμηση της εφορίας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μια «ανάσα» από την παραγραφή που έρχεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προτεραιότητα πρέπει να δοθεί από τον ελεγκτικόμηχανισμό σε όλες τις ανωτέρω υποθέσεις κατά τις οποίες η προεκτίμηση, την οποία δεν δέχεται ο φορολογούμενος όσον αφορά την προσωρινή αξία του ακινήτου που έχει γίνει από τις φορολογικές αρχές, έχει διαφορά σε σχέση με τη δηλωθείσα άνω του 30%, ή το ποσό της προεκτίμησης υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει έλεγχος αφενός τυχόν προϋποθέσεων απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, αφετέρου δε θα ελεγχθεί το εμβαδόν των ακινήτων αλλά και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή.

Οι γονικές παροχές

Ψηλά στον κατάλογο του ελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται ακόμη οι υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας, στις οποίες θα ελεγχθεί εάν οι συμβαλλόμενοι δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο γονικής παροχής, οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου, οι υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο), καθώς και οι υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος σε όλες τις γονικές παροχές, ειδικά μετά την καθιέρωσητου νέου αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ.

Φέτος, σύμφωνα και με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα «τρέξουν» το αμέσως προσεχές διάστημα τουλάχιστον 100 έλεγχοι σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά πρωτίστως εάν έχουν αλλάξει χέρια ακίνητα χωρίς να έχει καταβληθεί ο αναλογών ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες θα ερευνηθεί εάν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των πέντε τελευταίων ετών.

Οι συμβολαιογράφοι που τυχόν εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους και να μην έχουν εφαρμόσει στο ακέραιο την ισχύουσα νομοθεσία θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό