16.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Νέο βίντεο ντοκουμέντο, τι είπαν οι «6» στις απολογίες τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα αποκαλυπτικό βίντεο – ντοκουμέντο που είδε στο φως της δημοσιότητας, δείχνει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων .

Το βίντεο που παρουσίασε το Open απεικονίζει τις κινήσεις των δραστών κατά τη βομβιστική επίθεση σε σπίτι επιχειρηματία στην Κηφισιά , τον Νοέμβριο του 2023. Στο βίντεο φαίνεται η κίνηση των δραστών, να παίρνουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, να τον τοποθετούν στον στόχο τους και να αποχωρούν με το όχημά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συλληφθέντες, κατηγορούμενοι πλέον για σοβαρά κακουργήματα, χρειάστηκαν ελάχιστα δευτερόλεπτα για να τοποθετήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό και να διαφύγουν.

Τι είπαν στις απολογίες τους οι 6 προφυλακιστέοι – Άγνωστη επίθεση, αλλά σε… λάθος σημείο

Και οι έξι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδουν, αλλά τελικά προφυλακίστηκαν και οι 6 νωρίτερα σήμερα Κυριακή (3/3). Στόχος τους φέρεται να ήταν επίσης η πρώην γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, ωστόσο φαίνεται ότι η βόμβα εστάλη σε λάθος διεύθυνση στο Παλαιό Ψυχικό.

Στην απολογητική διαδικασία, που ξεκίνησε το πρωί, φαίνεται πως οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους αρνήθηκαν όσα τους καταλογίζονται ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων αποδέχθηκε μία επιμέρους πράξη από όσες περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο σε βάρος του.

Συγκεκριμένα φέρεται να αποδέχθηκε ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, κατά την βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα και να μην αποδέχθηκε καμία άλλη πράξη. Αντίστοιχα, η γυναίκα κατηγορουμένη, αποδέχθηκε όπως και ο σύντροφος της, ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητο της στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, ισχυριζόμενη πως δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Σε δήλωση του ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων Νίκος Αλετράς είπε ανάμεσα σε άλλα πως με αφορμή την συγκεκριμένη δικογραφία «αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η επιτακτική ανάγκη του διαχωρισμού των αποδιδόμενων πράξεων σε κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά με αυτοτέλεια και φυσικά όχι, με την συνήθη αντίθετη διωκτική πρακτική των in rem διώξεων στα πλαίσια του διωκτικού μανδύα του άρθρου 187Α περί τρομοκρατικών πράξεων , που καταλήγει στο νομικά παράδοξο αποτέλεσμα, του να απολογούνται το σύνολο των κατηγορουμένων ακόμα και για πράξεις με τις οποίες δεν σχετίζονται αυτουργικά».

Ο ένας από τους έξι προφυλακισθέντες επικαλέστηκε το δικαίωμα της σιωπής, ο δεύτερος, ένας 36χρονος, που δήλωσε ότι ήταν οδηγός σε μία υπόθεση υποστήριξε ότι γνωρίζει μόνο δύο από τους συγκατηγορούμενούς του, ενώ οι άλλοι τέσσερις αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και εμπλοκή.

«Αρνούμαι τα πάντα. Δεν είχα καμία γνώση και σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Ιδεολογικά δεν ξέρω που ανήκουν αυτοί οι άνθρωποι και τι πρεσβεύουν. Εγώ είχα τυχαία, συμπτωματική κοινωνική επαφή με έναν εκ των βασικών κατηγορουμένων», τόνισε στην ανακρίτρια ο ένας από τους έξι προφυλακισθέντες.

Ο ένας εκ των στρατιωτικών που εμπλέκονται αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως γνωρίζει μόνο τον έναν από τους συγκατηγορούμενούς του, λόγω επαγγέλματος.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι τους αποδίδεται και η απόπειρα κατά πρώην γενικής γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, φαίνεται να έστειλαν τη βόμβα σε… λάθος σημείο, καθώς στις 27 Δεκεμβρίου, όταν εντοπίστηκε από πολίτη στο Παλαιό Ψυχικό, ήταν τοποθετημένη σε λάθος διεύθυνση, από την κατοικία της γενικής γραμματέως σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δίωξη που ασκήθηκε στους έξι συλληφθέντες, κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα κακουργήματα:

-της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης,-τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας,-τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα,-τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών,-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και-τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς.

Επίσης κατά περίπτωση διώκονται και για τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και παράνομης οπλοκατοχής κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

Η εμπλοκή των συλληφθέντων αφορά τις εξής πέντε υποθέσεις:

1)αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό